2014. december 11., csütörtök

Folytatódik a prefektusi offenzíva: az új célpont a székely zászló

A sepsiszentgyörgyi központi parkban kitűzött székely zászló eltávolítására szólította fel hivatalos átiratban Kovászna megye prefektusa Antal Árpádot, a város polgármesterét.


székely zászló, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye prefektusa, magyarság, Marius Popica, Antal Árpád,

Ellenkező esetben a kormánybiztos minden egyes nap késlekedésért a minimálbér 20 százalékával egyenlő bírságot ró ki az önkormányzatra.

Marius Popică prefektus az Agerpres hírügynökségnek elmondta: egy jogerős bírósági ítéletnek próbál érvényt szerezni. Megemlítette, hasonló bírósági végzés született Uzon és Kézdivásárhely esetében, de ott nem volt szükség bírságra, mert a polgármesterek eleget tettek a zászló eltávolítását célzó ítéletnek.

Antal Árpád csütörtöki sajtóértekezletén: ő nem „székelyzászló-begyűjtő”, és a kifogásolt zászlót nem fogja levenni.

Az RMDSZ politikusa emlékeztetett rá, hogy a Magyar Polgári Párt már bevonta azt a 2013. június 4-i trianoni megemlékezésen felvont székely lobogót, amelynek eltávolítását a brassói táblabíróság elrendelte, és a jelenlegi zászlót egy másik ünnepségen, ugyancsak az MPP helyezte ki a központi parkban.
A 21. század Európai Uniójában nem ezzel kéne foglalkoztasson egy polgármestert, hogy megbüntetik, ha nem gyűjti be naponta a városból a székely zászlókat - jegyezte meg a polgármester.
Kijelentette: a következő napokban nemzetközi intézményeknél - az Európai Parlamentnél és uniós országok nagykövetségeinél fog panaszt tenni a székely közösség hatósági zaklatása, jelképeinek üldözése miatt.

Megemlítette: egy korábbi hasonló panasz nyomán az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma a Romániáról szóló jelentésében tételesen kitért arra, hogy a székely közösséget diszkriminálja a román állam azáltal, hogy nem teszi lehetővé a székely zászló szabad használatát.

Újságírói kérdésre, hogy véletlennek tartja-e a Kovászna megyei prefektus utóbbi napokban megfigyelhető aktivizálódását a román és magyar nemzeti jelképeket érintő ügyekben, Antal Árpád úgy vélekedett: a bukaresti kormány képviselői talán büntetni próbálják a magyar közösséget amiért „rosszul viselkedett” az elnökválasztáson.

A polgármester arra utalt, hogy a magyar többségű megyék választóinak 80 százaléka nem Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőre, hanem ellenfelére, az államfővé választott Klaus Johannisra voksolt novemberben.

Megjegyezte: az új elnök még nem tette le az esküt, ezért „semmit nem lehet számon kérni rajt”, de kifejezte reményét, hogy az elnöki hivatal támogatni fogja a székelyföldi jelképüldözés lezárását.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Agerpres
Fotó: Facebook/Antal Árpád