2014. december 22., hétfő

Elhunyt Joe Cocker

A Mennyország minden idők legnagyobb és legszebb zenei fesztiválja. Olyasmi, mint a Sziget vagy a Félsziget de leginkább Woodstockhoz hasonlít, csak eső és sártenger nélkül. Nem három napig, hanem a végtelenségig tart. Nincs kis színpad és nincsenek főzenekarok. 


2011. április 18-i fotó Joe Cocker brit rockénekesről.
Egyetlen szuper zenekar tagjaként együtt zenél Jimi Hendrix, Janis Joplin, Bon Scott, Jim Morrison, Elvis Presley, John Lennon, Bob Marley, George Harrison, Ray Charles, Etta James, John Bohnam, Ronnie James Dio, Luciano Pavarotti és Freddie Mercury.

A lista annyira hosszú, hogy fel sem fér mindenki a plakátra, de ez nem gond, mert itt nincsenek sztárallűrök, csak örömzene a javából.

Ma az Égiek kórusa új taggal bővült: Joe Cocker csatlakozott a halhatatlanok zenekarához, akik töretlen energiával a végtelenségig éneklik időtatálló dalaikat nekünk, földi halandóknak.

A világhírű brit-amerikai rock- és bluesénekes, dalszerző hetvenéves volt, halálát hétfőn jelentette be Barrie Marshall, a zenész ügynöke.

Az angliai Sheffieldben született Cocker több évtizedes pályafutása alatt zenészként első sikerét Vance Arnold and the Avengers nevű bandájával aratta 1963-ban, amikor a Rolling Stones előzenekaraként léptek fel. Nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint a You Are So Beautiful vagy Up Where We Belong.

A nagy áttörésre 1968-ig kellett várni, a With A Little Help From My Friends című Beatles-dal átdolgozásával került a brit slágerlisták élére.

Egy évvel később Woodstockban már ő volt az egyik szenzáció, egyedülálló hangja mellett utánozhatatlan léggitározással hívta fel magára a figyelmet. Jellegzetes karmozdulatai később védjegyévé váltak.Egy interjúban azt nyilatkozta az őt faggató újságíróknak, hogy pályája első évei „klasszak” voltak. „Soha nem tudtam, mit hoz a holnap. 1972-től azonban elindultam a lejtőn” - mondta. A hetvenes éveket a kábítószer és az alkohol határozta meg számára, és évekbe telt, mire megszabadult az italtól és a drogoktól.

1975-ben jelent meg mindmáig egyik legismertebb dala, a You Are So Beautiful. 1978-ban megismerte jövendőbeli feleségét, Pam Bakert. A találkozás megváltoztatta az életét. „Pam segített talpra állni. Világossá tette számomra, hogy az emberek még mindig szívesen hallanának énekelni” - tekintett vissza.

A nyolcvanas évek jelentették a visszatérést, ekkor születtek a When The Night Comes, a N'oubliez jamais, az Unchain My Heart című slágerei. Jennifer Warnesszal énekelt közös duettje, az Up Where We Belong 1983-ban Grammy-díjat, Oscar-díjat és BAFTA-díjat kapott.

A zene szolgálatában telt munkásságáért 2007-ben a Brit Birodalom Rendjének tisztjévé avatták. 2010-ben és 2012-ben megjelent albuma is sikeres lett, noha az énekes 2010-ben egy talk-show-ban elismerte, kora előrehaladásával kicsit nehezebben bírja a munkát.

Joe Cocker idén új albumon dolgozott, amely a tervek szerint 2015-ben jelenne meg, és turnét is tervezett 2015 első felében.

A Yorkshire Post brit napilap tudni véli, hogy a zenészlegenda, aki feleségével egy világtól elzárt ranchon élt Colorado államban, tüdőrákban szenvedett.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.