2014. december 19., péntek

Ceaușescu Magyarország elleni katonai akcióra készült 1989-ben

Temesvár, temesvári forradalom, Ceaușescu diktatúra, 1989-es forradalom, Victor Athanasie Stănculescu, Szőczi Árpád
A könyv egy öt évig tartó,
Európában, Észak- és Dél-Amerikában
folytatott kutatómunka eredménye

Egy könyv szerint Nicolae Ceaușescu román kommunista diktátor 1989 nyarán a paksi atomerőmű elleni rakétatámadást készített elő. Erről Szőczi Árpád újságíró, Temesvár - A romániai forradalom kitörésének valódi története című könyv szerzője beszélt pénteken a kötet temesvári bemutatóján.


A romániai diktatúra bukását kutató újságíró a budapesti történeti levéltárban bukkant 2013 novemberében egy olyan magyar hírszerzői jelentésre amely arról szólt, hogy Nicolae Ceaușescu 1989 nyarán hét rakétát telepített a Kolozsvár melletti szászfenesi katonai egységbe, amelyeket a paksi atomerőműre állíttatott rá.

Ceaușescu, aki attól tartott, hogy a magyarországi reformok Romániába is eljutnak, és őt is elsodorják, a rakétákat arab közvetítéssel Kínából vásárolta.

Fotók: az 1989-es forradalom emlékei Temesváron

Az újságírónak Németh Miklós akkori magyar miniszterelnök is megerősítette az információt. A volt magyar kormányfő arról is tájékoztatta, hogy a fenyegetés hatására Magyarország az Amerikai Egyesült Államokból és Japánból szerzett be rakétavédelmi rendszert.

Szőczi Árpád elmondta, Németh Miklóstól arról is értesült, hogy a magyar vezetés már 1988 óta együttműködött Victor Athanasie Stănculescu román tábornokkal, akit a történészek a Ceaușescu-diktatúra megbuktatása egyik kulcsfigurájának tartanak. A román tábornokkal Kárpáti Ferenc akkori magyar honvédelmi miniszter állapodott meg 1988 nyarán arról, hogy együttműködnek, ha zavargások törnek ki Romániában.

Hirdetés ____________________________________________________
Kádár Sára Hajnalka: Visszapillantó
A Garabontzia Kiadó gondozásában Visszapillantó címmel megjelent Kádár Sára Hajnalka novellás kötete. Rendelhető a képre kattintva.
________________________________________________________________________Hirdetés

Szőczi Árpád Németh Miklóstól szerzett információi szerint a magyar katonai hírszerzés is segített a romániai felkelők oldalára átállt román hadseregnek abban, hogy megtalálják azokat a lőállásokat, ahonnan a Ceaușescu rendszerhez hű fegyveresek a tömegbe lőttek Temesváron. Azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a temesvári hősök temetőjében eltemetett nyolc ismeretlen forradalmár között magyar titkos ügynökök is vannak.

Szőczi elmondta, Stănculescu tábornokot is próbálta megkérdezni, de a tábornok elutasította, hogy nyilatkozzon. Az újságíró úgy vélte, a romániai forradalommal kapcsolatos hírszerzői szálak egyáltalán nem jelentik azt, hogy Tőkés Lászlót valamely titkosszolgálat irányította volna ellenállásában. Ő nem tudott a háttérben zajló titkosszolgálatok aktivitásáról.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI