2014. december 4., csütörtök

Az RMDSZ-es vezetők traumája

Az RMDSZ vezetői az utóbbi időben a magyar közösség véleményével szöges ellentétben álló álláspontokra helyezkedtek, ami komoly legitimitási gondokat okoz nekik.


Klaus Johannis, magyarság, politika, Ponta-kormány, RMDSZ, Románia, Victor Ponta,

Kilép-e az RMDSZ a kormánykoalícióból? A szövetség szűk vezetése már megszavazta a távozást a kormányból, de a döntést a december 13-án, Marosvásárhelyen ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsának kell megerősítenie.

A szövetség elnöke, Kelemen Hunor paradox kijelentést tett:
Ahhoz, hogy továbbra is képviselhessük a magyar közösség érdekeit, nem feltétlenül kell azt az eszközt használnunk, melyet mi fontosnak tartunk.
Majd ugyanabban az antinómiás stílusban folytatta:
Egy politikus két jelentős hibát követhet el: ha sohasem hallgatja meg a közösség üzenetét, vagy ha mindig a közösség elvárásainak megfelelő döntéseket hoz. De vannak olyan helyzetek is, amikor olyan döntéseket kell hozni, melyek a legnagyobb mértékben megfelelnek a választók óhajainak.
Az RMDSZ vezetője valójában egyfajta magyar caragialesságot vezet be, hiszen azt mondani, hogy ami fontos az nem feltétlenül fontos, az a híres Farfuridi-beszéd családjába tartozik: „Engedelmükkel, egyik a kettőből: vagy módosítsák, rendben!, de ne változzon semmi”.

E nyilatkozat furcsasága igazi traumáról árulkodik. Az RMDSZ vezetői sem a magyar választók nagy megmozdulására nem számítottak, sem arra, hogy szavazatukat ilyen nagy arányban kapja majd meg Klaus Johannis. Különben a szövetség vezetője bejelentette, hogy Victor Pontát fogja támogatni és csak később, eléggé határozott más véleményekkel szembesülve fogadta el a semlegesség változatát. De senkit sem tévesztett meg, hogy a távolmaradásra csábító semlegesség nem volt igazán semleges és Victor Ponta támogatását sugalmazta. Nem tudtuk meg, hogy a két forduló között ki nyomtatta ki azokat a magyar nyelvű üzeneteket, melyek a miniszterelnök érdemeit mutatták be, de valójában pontosan abban a támogató szellemben íródtak, mely a szövetség vezetőségének kezdeti álláspontja volt.

Ám a magyarok az érzelmeik alapján szavaztak, figyelmen kívül hagyva a bonyolult bukaresti politikai megfontolásokat. Egyszerűen egy komoly és rendes erdélyire voksoltak, aki nagyon közel áll az életmódjukhoz, egyáltalán nem törődve a politikai nyilatkozatokkal, még Klaus Johanniséivel sem, melyek nem ígértek nekik semmi különöset. Márpedig ha az RMDSZ vezetői nem tudták előrelátni ezt a viselkedést, akkor ez azt jelenti, hogy jelentős szakadék keletkezett köztük és a saját választóik között. Különben az a paradox mód, ahogy a szövetség elnöke, Kelemen Hunor beszél, mintha az e ráeszmélés által okozott sokkot fejezné ki.

Az SZKT a legvalószínűbb módon elfogadja a kormányból távozás döntését. Ez első körben nem jelent majd ellenzékbe vonulást. Kelemen Hunor biztosítékokat adott arra, hogy a szövetség a parlamentben támogatni fogja a kormányt, de ez már egyáltalán nem biztos. De láthattuk, hogy az utóbbi időben milyen könnyen megváltozhattak a szűk vezetőség döntései, így hát továbbra is számíthatunk szemléletváltásra.

Horaţiu Pepine

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Deutsche Welle | EuroCom