2014. december 15., hétfő

Az Év Embere: Böjte Csaba

Az Év Embere, Böjte Csaba, Dévai Szent Ferenc Alapítvány, egyház, Erdély, hit, jótékonyság, közösség, magyarság, vallás,
Csaba testvér, a hit,
remény és szeretet
nagykövete

Lakó Péterfi Tünde tavalyi méltatását követően újra megtisztelő feladattal bízott meg a vhegy.com hírportál főszerkesztője: ezúttal egy újabb kiváló harcos munkásságáról oszthatom meg gondolataimat Önökkel.


Csaba testvér, a hit, remény és szeretet nagykövete

Azt hihetnénk, hogy nem egyszerű feladat egy harcos életművét adventben, a hit, remény és szeretet, valamint a várakozás időszakában méltatni, ám ez esetben kivételes szerencsém van, ugyanis a vhegy 2014-re egy olyan személyiségnek ítélte az Év Embere címet, aki, amellett, hogy emberfeletti küzdelemre hivatott, a hit, remény és szeretet nagykövete is.

Böjte Csabát, Böjte atyát, Csaba testvért bizonyára nem kell bemutatnunk Önöknek, örökigazságaival, példabeszédeivel, az erdélyi, a Kárpát-medencei, valamint a diaszpórában élő magyar társadalom felrázását megcélzó történeteivel rendszeres médiaszereplő, közéleti eseményeink, rendezvényeink állandó szereplője, mindnyájunk által jól ismert missziója fenntartani, működtetni és a közgondolkozás szerves részévé tenni Románia és talán az egész Kárpát-medence legnagyobb szociális intézményrendszerét.

A címben nem használtam ugyan a negyedik adventi fogalmat, a békét, illetve a béke nagykövete titulust, de gondolom nyilvánvaló, hogy Böjte atya szerzetesi hivatásából fakadóan is békeszerető ember, ugyanakkor kiváló harcos ő, e nélkül ugyanis nem tudott volna 21 év alatt felnevelni több mint 5000 gyereket, nem tudná fenntartani és működtetni több tucat házból, otthonból álló hálózatát.

Több könyvében, írásában rendszeresen szót ejt a küzdelem, a harc, az aktív családi élet fontosságáról, példabeszédeiben a honfoglalástól, Szent István korán át napjainkig, történelmünk több időszakából idéz.

A valamikor bányászként is dolgozó Csaba testvér, a lapátnyelet példamutatóan a mai napig megfogva buzdítja munkára, a mindennapok harcának megvívására, önellátásra, az alapítvány összetartó, lojális és az atya megszállottságát irányadónak tekintő munkaközösségét. Közösségépítő erejét kitűnően tükrözi az a tény, hogy számos növendéke az intézményben töltött éveket követően, a nagykorúsítás után, nevelőként tér vissza Csaba testvér mellé.

Böjte Csaba munkásságát mára már az egész világon ismerik, Új-Zélandtól, Ausztráliától az Amerikai Egyesült Államokig több tucat szervezet követi és népszerűsíti a Szent Ferenc Alapítvány szociális rendszerét.

Hiszem azt, hogy Csaba testvérnek a globális fogyasztói kultúra és a passzív életmód felváltására szolgáló gazdálkodó-önellátásra és cselekvő-küzdelemre nevelő — a rendtartó székely közösségek életvitelét idéző — életszemlélete egy régi-új társadalmi-gazdasági rendszer alapja lehet. Ezért is rendkívül megtisztelő számomra, hogy a 2014-es Év Emberét, az általam rendkívül szerénynek és gyakorlatiasnak megismert Csaba testvért méltathatom.

Adjon neki a Jóisten erőt, egészséget, kitartást, türelmet, sok követőt, gyermekzsivajt, kacagást és minél több boldogan csillogó tekintetet.

Z. Nagy István

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Fotó: Rosta Tibor/MTI