2017. december 23., szombat

A kisgyereket hagyjuk hinni a csodában

Pszichológusok szerint jó, ha a kisgyerekek hisznek abban, hogy a karácsonyi ajándékokat az angyalka vagy a Jézuska hozza. A csodás magyarázatok segítik őket a világ megértésében és fejlesztik a személyiségüket.


angyalváró, család, Jézuska, angyalka, karácsony, karácsonyfa, hagyományok,
Karácsonyi angyalok — Fotó: Mohai Balázs/MTI
A karácsonyfát és az ajándékokat a különböző keresztény kultúrkörökben tradicionálisan más-más legendás személyek, mesebeli lények hozzák: Erdélyben például az angyalka, a Partiumban a Jézuska.

Mit mondjanak a szülők a gyerekeknek, hogy megmaradjon az ünnep varázslatos hangulata, s később se érje a kicsiket csalódás, amikor kiderül, hogy az ajándékokat a szüleiktől kapják?

Németh Laura klinikai pszichológus szerint: jó, ha a gyerekek hisznek abban, hogy a karácsonyi ajándékokat az angyalka vagy a Jézuska hozza. 7-8 éves korukig a gyerekek gondolkodását a mesék uralják, egy mágikus-misztikus gondolkodás jellemző rájuk, a világ megértésének az alapja pedig egyfajta varázslat.

A csodás magyarázatok segítik a gyerekeket a világ megértésében, fejlesztik a személyiségüket is, de jó hatással vannak a kommunikációra és az érzelmi intelligenciára is. A szakember szerint ezért kis korban hagyni kell hinni a gyerekeket a csodákban.

A pszichológus azt javasolja a szülőknek, ha nagyobb gyerek is van a családban, vele üljenek le beszélgetni, emlékeztessék arra, neki is milyen jó volt, amikor még hitt a karácsonyi csodában, és kérjék meg, a kisebb testvér kedvéért ezt most is játsszák el. Ha ez mégsem sikerülne, az sem probléma – tette hozzá a pszichológus.

A gyerekek addig hisznek a Jézuskában vagy a Mikulásban, ameddig ők szeretnének. Amikor ellentmondó információkkal szembesülnek, de még nincs felkészülve az igazság elfogadására, akkor hárítják ezeket az információkat.

Németh Laura az ajándékozással kapcsolatban azt javasolja, hogy a szülők a gyerekkel közösen írjanak listát a Jézuskának, és tudatosítsák a gyerekben, hogy abból nem minden ajándékot fog megkapni. Azt azonban már érzelmi zsarolásnak nevezte a szakember, amikor a szülő azzal próbálja fegyelmezni a gyereket, hogy ha nem lesz jó, semmit nem hoz neki a Jézuska.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Kossuth Rádió | Fotó: Mohai Balázs/MTI