2014. november 5., szerda

Vidéki frusztrációk

Mi lenne, ha Ponta azok ügyeit intézné, akiktől a szavazatait kapja, Johannis pedig ugyanezt tenné azzal a térséggel, ahol megszavazták? Vajon nem működne-e jobban Románia régiókra tagoltan? Nem lenne-e hatékonyabb egy közigazgatási és adóügyi decentralizáláson alapuló kormányzás?


Erdély, Klaus Johannis, Románia, régiósítás, Székelyföld, Victor Ponta, államelnök-választások,
Elnökösködjön mindenki ott, ahol megszavazták?
Elegem van abból, hogy Erdély és Bánság 25 éve megszavaz valakit és másvalaki kerül ki győztesen. Elegem van a Románia déli részéből zajló „választási turizmus”-ból.

Elegem van abból, hogy betömik a diaszpóra száját. Még abból is elegem van, hogy ennyi idővel a forradalom után Corneliu Vadim Tudor több mint 3 százalékot szerez, vagy egy olyan jelölt, mint Funar azt mondja, hogy Svédországnak és Dániának Dácia volt a neve, a Deutschland Dákföldet jelent, az egyiptomi piramisokat pedig a géta-dákok építették.

Elegem van abból, hogy külföldön több száz román áll sorba azért, hogy szavazhasson, míg idehaza vannak olyanok, akik – kényelemből, undorból, ostobaságból – nem mozdulnak ki otthonról, szégyenkezem miattuk.

Elegem van abból, hogy továbbra is pofátlanul lopnak. Hogyan lehetséges, hogy William Brânză, Gheorghe Funar, Teodor Meleşcanu, Constantin Rotaru és Mircea Amariţei együtt nem voltak képesek összegyűjteni 200 ezer szavazatot, holott a jelöltté váláshoz fejenként volt szükségük 200 ezer szavazatra? A törvény pedig tiltja, hogy valaki több listára is aláírjon! Elegem van és normalitást akarok!

Talán jóbb lenne, ha a dolgok világosan szétválnának, ahogy azt a szavazatok mutatják: Ponta legyen elnök Havasalföldön és Moldvában, Johannis pedig a Bánságban és Erdélyben. Vagyis miért lenne az rossz, ha az országot régiókba szerveznénk, a diplomácia és a védelem pedig Bukaresten lenne? Ez egy idealista álláspont, melyet a bánságiak és az erdélyiek már régóta hangoztatnak.

Elegem van abból, hogy a térségemből a pénzt Bukarestbe küldjék, hogy nem tudom melyik miniszter, vagy államtitkár fia menő kocsit vehessen magának, aztán pedig politikai klientúra, vagy politikai zsarolás szerint küldjék vissza a polgármestereknek, vagy a megyei tanácsi elnököknek. 

Csak Bodza és Krassó-Szörény megyékben 41 községi és megyei jogú városi polgármester állt át a PSD-hez. Elegem van abból, hogy az országomat olyanfajta sürgősségi rendeletekkel vezessék, mint amilyen a „politikai vándorok rendelete”. Ismerem egy vizsgálat alatt álló polgármester konkrét esetét, aki átállt a PSD-hez és kapott 10 milliárd lejt egy út leaszfaltozására. Ezek a polgármesterek odahozták a szavazatokat, ahova kell, egy így kormányzott országnak pedig semmi esélye nincsen.

Azt akarom, hogy minden térség, akár történelmi, akár regionális fejlesztési, saját maga kezelje a forrásait anélkül, hogy pénzt adna a központnak. A központosítás a hatékonyság elmaradását, méltánytalanságot és korrupciót szül. Minden régiónak megvan a maga fejlesztési igénye, a saját történelmi, kulturális, gazdasági jellegzetessége. Ezeket nem lehet Bukarestről meghatározni, vagy előírni. Ezeket régiós szinten kell eldönteni. Hogyan tudnád régió szintjén meghatározni a fejlesztési igényeket, miként tudnád fontossági sorrendbe állítani a beruházásokat, ha a pénz Bukarestről érkezik, pártvonalon?

Ez nem azt jelenti, hogy amit Liviu Dragnea akart, az közelített az optimális decentralizálási és régiósítási modellhez, az Alkotmánybíróság 2014. januári döntése pedig ezt bizonyítja: a törvény sérti a decentralizálás alapvető elveit és a helyi autonómia hordozóit – a helyi tanácsokat és a polgármesteri hivatalokat – illető alkotmányos elveket.

A Dragnea által elkezdett decentralizálási tervnek nem volt más célja, mint Románia kiskirályosítása és feudalizálása, a párt számára fontos pontokba összpontosítva a pénzügyi forrásokat, hogy a 2016-os választásokat is megnyerjék. Míg egy jó régiósításnak, vagy decentralizálásnak nem a helyi oligarchák hatalma, azok elfogadtatása és legitimálása az alapja, hanem ellenkezőleg a felszámolásuk és a román nemzeti demokratikus rendbe való integrálásuk.

Tehát, ha Moldva és Havasalföld azt akarják, hogy Ponta vezesse őket, Bánság és Erdély pedig azt, hogy Johannis, akkor miért helyezkedjünk szembe a nép akaratával?

Természetesen, ez utópia, de bárki nyerné is meg a választást, meg kellene nyitnia a közvitát erről a decentralizálásról/régiósításról, mert többé nem mehet úgy, hogy 2014-ben, egy olyan Európában, mely a többszintű kormányzást hirdeti és ahol a régiók a gazdasági fejlődés motorjai, te, európai államként továbbra is egy 1968-as közigazgatási struktúra szerint működj!

Graţian Mihăilescu

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: EuroCom | Adevărul