2014. november 23., vasárnap

Tombol a Johannis-láz Romániában

A múlt vasárnap államfővé választott Klaus Johannis népszerűsége több mint kétszeresére ugrott.


Románia, népszerűségi index, Klaus Johannis, Victor Ponta, Ponta-kormány, Traian Băsescu, IRES,
Klaus Johannis. Némethi Barna felvétele
Míg a választások előtt Johannis bizalmi indexe 25 százalék körül mozgott, addig most a megkérdezettek 61 százalékának bizalmát élvezi - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet vasárnap ismertetett az Agerpres hírügynökség.

Az elnökválasztást elvesztő szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnökben a megkérdezettek 27 százaléka bízik, a korábbi 33 százalék helyett. Az elnöki hivatalból decemberben távozó Traian Băsescu államfő bizalmi indexe változatlanul 23 százalék körüli, enyhén növekvő tendenciát mutat.

Az egymillió lájkos ember főleg a fiatalok és az értelmiségiek bíznak. Az új elnök a történelmi régiók közül leginkább Erdélyben népszerű (69%), legkevésbé pedig az ország déli részén, de ott is a megkérdezettek 56 százaléka mondta azt, hogy bízik benne.

A román választópolgárok többsége nem támogatja a Ponta-kormány lecserélését egy jobboldali kormányra, miután a kormányfő alulmaradt az elnökválasztáson a jobbközép jelöltjével szemben. Az IRES közvélemény-kutató által megkérdezettek alig 21 százaléka támogatná, hogy a Nemzeti Liberális Párt alakítson kormányt, és 62 százalékuk úgy véli, hogy nem jó, ha minden hatalom egyetlen pártnál összpontosul.

A megkérdezettek 40 százaléka vélekedett úgy, hogy - a szász nemzetiségű - Johannis első külföldi útja Németországba kell vezessen, 10 százalékuk szerint az Egyesült Államokat, 7 százalékuk szerint pedig a szomszédos Moldovát kellene elsőként meglátogatnia, ahol szintén a román a hivatalos nyelv.

A közvélemény-kutató cég szerint az elnökválasztással magyarázható általános optimizmusnak tudható be, hogy a választópolgárok lényegesen nagyobb - 55 százalékos - arányban mondták azt, hogy jó irányban halad az ország, míg a választási kampány előtt alig 24 százalékuk vélekedett így.

A tömeges lelkesedés a választás eredményét is „eltorzította”, utólag ugyanis Ponta szavazói közül is sokan azt állították, hogy Johannisra szavaztak: a mostani felmérés szerint az új államfő már kétharmados „győzelmet aratott"”, a valóságos 54,5 százalékos arány helyett.

Azt, hogy ez nem a közvélemény-kutató cég mérési hibája, abból lehet sejteni, hogy a választás első fordulójában közzétett négy exit-poll felmérés közül az IRES-é állt legközelebb a valósághoz, mostani felmérését pedig a felnőtt lakosság nézeteit 3 százalékos megközelítéssel tükröző országos reprezentatív mintán végezte.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
Fotó: Facebook/Klaus Johannis