2014. november 8., szombat

Töltött káposzta Guinness-rekord Székelyudvarhelyen

Átadták a múltnak az egy edényben főzött legtöbb töltött káposzta világrekordját ma Székelyudvarhelyen.


gasztronómia, töltött káposzta, Székelyudvarhely, Guinness-rekord, Székelyföld,

Az akció öt székelyföldi város, Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy összefogásával zajlott, mintegy 250 önkéntes bevonásával.

Az önkéntesek mesterszakácsok irányításával 27 104 tölteléket, 2,96 tonna töltött káposztát készítettek, amellyel bekerültek a Guinness Világrekordok könyvébe.

A töltelékeket a Benedek Árpád gyergyószentmiklósi mesterszakács által tervezett 4,58 köbméter űrtartalmú edényben főzték meg.

gasztronómia, töltött káposzta, Székelyudvarhely, Guinness-rekord, Székelyföld,

A világcsúcsot a Guiness World Record Londonból érkezett bírája hitelesítette. Annabel Lawday a pénteki előkészületeket is figyelemmel követve megállapította, a közösség igazán megdolgozott a sikerért.

A világcsúcs szinte kétszerese a korábbinak, amit a vajdasági Adán Gali Zoltán vendéglős és csapata állított fel 2011-ben. Az adaiak 1418 kilogramm töltött káposztával kerültek be a világcsúcsok könyvébe.

gasztronómia, töltött káposzta, Székelyudvarhely, Guinness-rekord, Székelyföld,
A Világrekord a közösségért elnevezésű akció célja a hátrányos helyzetűek megsegítése volt
Miután átvették a Guinness-diplomát, a kezdeményező nagyáruház képviselői elmondták, bár a rekorddöntésben a töltelékek súlya számított, a rászorulók segítésében viszont ezek száma volt fontos, ugyanis az áruház minden elkészült töltelék után egy lejt adományozott a partnervárosok által javasolt intézményeknek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Fotók: Haáz Sándor