2014. november 12., szerda

Tăriceanu integrálná a magyarokat a román társadalomba

Így óvná a székelyföldieket attól, hogy elszigeteljék önmagukat a globalizálódó világban. Călin Popescu Tăriceanu, a román szenátus elnöke mindezt egy szerdai sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón jelentette ki.


Tamás Sándor, a Kovásza Megyei Tanács elnöke fogadja Călin Popescu Tăriceanut. Albert Levente felvétele
Tăriceanu Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában a két székelyföldi megye RMDSZ színekben megválasztott polgármestereivel, magyar intézményvezetőivel és parlamenti képviselőivel találkozott.

Tariceanu elmondta, Kelemen Hunor javaslatára látogatott el Hargita és Kovászna megyébe. Megbeszéléseire egyébként nemcsak Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, hanem Mircea Dușa védelmi miniszter, a kormányzó Szociáldemokrata Párt székelyföldi származású tagja is elkísérte.

Tăriceanu elmondta, egyelőre nincs konkrét elképzelése a térség jövőjéről, hiszen a korábbi időszak óta, amikor Románia miniszterelnöke volt, sokat változott a helyzet, és nem rendelkezik minden szükséges információval.

Azt viszont már most tudja, hogy folytatná a koalíciós együttműködést a Szövetséggel, ha ő kapna kormányalakítási megbízást a hét végi romániai választás után.
Meg akartam erősíteni azt a vágyamat, hogy az RMDSZ kormányzati részvétele folytatódjék. Csak így nyerhetnek képviseletet a magyar közösség érdekei, és csak így adhatjuk meg a magyar etnikumú állampolgároknak azt az érzést, hogy részesei az országos döntéshozatalnak - jelentette ki Tariceanu.
A sepsiszentgyörgyi tanácskozás utáni sajtótájékoztatóján a regionalizációs tervekre vonatkozó újságírói kérdésre kijelentette: azt szeretné, hogy a magyar közösség minél jobban integrálódjon a romániai társadalomba, de megérti a közösség asszimilációtól való félelmét is.

Megjegyezte, azt kell megvizsgálni, hogy az etnikai arányok kérdése olyan fontos szempont-e, ami miatt megéri leállítani a régiósítás tervét, vagy túl lehet lépni valamilyen módon ezen a szemponton. Helyénvalónak tartotta, hogy Székelyföldön mind a magyarok, mind a románok megtanulják a másik közösség nyelvét.

Úgy vélte, a régiók kialakításának akkor van értelme, ha azok kedvező hatással vannak a gazdaság fejlődésére. Hozzátette azonban, hogy a régiók kialakításáról foltatott eddigi vitákban sem a kormány, sem a megyei önkormányzatok nem mondták meg, hogy milyen hatásköröket adnának át a régióknak. E nélkül pedig a folyamat csupán egy újabb közigazgatási szint megjelenését, a bürokrácia növekedését eredményezné.

A miniszterelnök-jelölt kinyilvánította, olyan társadalom erényeiben hisz, amelyik minden egyes állampolgárt bevon a döntéshozatalba, és amelyben egyik kisebbséget sem marginalizálják.

A politikus a székelyföldi látogatás választási kampánycéljaira is kitért. Kijelentette, vissza kell állítani a 2012-es választásokon győztes Szociálliberális Szövetséget, amelynek a programja a liberálisokat is kötelezi. Úgy vélte, ha a jobboldali Klaus Johannis nyeri a választásokat, a Traian Băsescu nevével fémjelzett politika folytatódik.

A sajtótájékoztatón megszólaló Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a 2004 és 2008 közötti Tăriceanu-kormány pozitív tapasztalataira emlékeztetett. Kijelentette, Călin Popescu Tăriceanu már akkor bizonyította, hogy a kormányzása az embereket, a közösségeket szolgálta.

Kelemen Hunor azt is felidézte, hogy a liberális politikus a sajátos kisebbségi kérdésekben is szerepet vállalt. A Tăriceanu-kormány nyújtotta be a parlamentben a kisebbségek kulturális autonómiáját is magában foglaló kisebbségi törvénytervezetet, amelyet azóta sem fogadott el a törvényhozás.
Bízunk benne, hogy az érvek erejével eljutunk a Tăriceanu úr által is vállalt közös tervezet megszavazásához - jelentette ki Kelemen Hunor.
Azt is hozzátette, semmi nem változott a múlt hét óta, az RMDSZ továbbra is a választók belátására bízza: kire szavaznak vasárnap.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy a kampányrendezvényen való részvétel nem jelenti-e e pártatlanság feladását, Kelemen Hunor kijelentette, ha Klaus Johannis is megnevezi a miniszterelnök-jelöltjét, és az is eljön Székelyföldre, azzal is kész találkozni.

A Hargita megyei önkormányzat közleményben tudatta: Borboly Csaba, az önkormányzat elnöke iratokat nyújtott át Calin Popescu Tariceanunak, amelyekben többek között a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közös, román–magyar állami finanszírozását javasolta. Hangsúlyozta, az egyetemen romániai adófizetők gyermekei tanulnak, ezért a román államnak is hozzá kell járulnia az intézmény működtetési költségeihez.

A liberális politikust Victor Ponta miniszterelnök jelölte meg lehetséges utódjaként arra az esetre, ha sikerül megnyernie a választásokat, és kormányfői mandátumát államelnökire cserélheti.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Agerpres
Fotó: Albert Levente/Háromszék