2014. november 22., szombat

Székelyföldön is érződött a földrengés

A Richter-skála szerinti 5,7-es erősségű földrengést regisztráltak szombat este, helyi idő szerint 21 óra 14 perckor Romániában.


földrengés, Románia, Richter-skála, Székelyföld,

A romániai Országos Földtani Intézet szerint a rengés a Kárpátok kanyarulatának külső részén, a Moldvában található Vrancea térségben keletkezett 39 kilométer mélységben. Székelyföldön és Bukarestben is érezhető volt.

Az eseményről beszámoló hírtelevíziók és hírügynökségek nem tudtak arról, hogy a földrengés károkat okozott volna.

Idén március 29-én mértek ötös erősségű földrengést a térségben. Legutóbb 2013 október 6-án volt hasonló nagyságrendű, 5,5-ös földrengés Romániában.

A földmozgás szempontjából Bukarest az egyik legveszélyeztetettebb európai főváros. A román fővárosban több mint 350 közveszélyes régi épület található - ezeket az összeomlás veszélyére figyelmeztető piros körrel is megjelölték -, amely a szakemberek szerint nem bírna ki egy erős földrengést.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás.

A legutóbbi, 37 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, több mint 11 ezer ember megsebesült. Romániában akkor 35 ezer lakás semmisült meg, Bukarestben 33 magas épület dőlt össze.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/Mediafax/MTI