2014. november 6., csütörtök

Sepsiszentgyörgyön koncertezik Szalóki Ági

A sikeres magyarországi énekesnő legújabb, Körforgás című lemezének darabjait hozza Erdélybe. A turné november 11-én éri el Sepsiszentgyörgyöt, a koncert az Unitárius templomban lesz, este 18 órától.


A lemezanyag kilenc hónapig készült, „nyár elején kezdett körvonalazódni, mondjuk ez volt a pete, ősszel, mire elkészültek a dalvázlatok, hernyóként mocorgott, télen, amikor a felvétel és a keverés zajlott, bebábozódott, hogy tavaszra színesen, vidáman megszülethessen s hogy nyáron virágról virágra szálljon, ahogy mi utaztunk városról városra, hogy bemutassuk az új anyagot.”

A zeneszerzők izgalmas világot alkottak: a dalok a magyar, cigány, az afrikai mali és pigmeus, az indiai zenei hagyományok mellett a jazz és a könnyűzene világából is merítenek.

A Körforgás zenei anyagát énekelt versek alkotják, többek között József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László költeményei. A szövegek a gyerekek és felnőttek számára ismerős élethelyzetekről, a szerelemről, a születésről, a családról és az elmúlásról szólnak.
Azért csinálom, mert ez éltet, boldogít, a zene önfeledtté tesz, kinyit és utaztat. És valóban, mire elkészült az album, már kissé meg is változtam: gazdagabb lettem a készítéstől, az erős fókuszáltságtól. Új hangok szólalnak meg ezen a lemezen, néhol bonyolultabb ritmusok, többszólamúság is felbukkan. A hangzás nyersebb, az elektromos gitár hangja domináns – vallja az énekesnő a lemezről. 
Szalóki Ági Artisjus-díjas és többszörös Fonogram-díjas magyar énekesnő, előadóművész, dalszerző. Leginkább gyermeklemezeiről és népdalénekesi pályafutásáról ismert.
Eddig nyolc egyéni lemeze jelent meg, ezek közül a 2008-as A vágy muzsikál című platina-, a 2009-es Gingallo című pedig aranylemez minősítést kapott. 
Évekig énekelt az autentikus magyar népzenét játszó Ökrös együttesben és a magyarországi világzenét játszó Besh o droM zenekarban. A magyaron kívül 11 nyelven énekel.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.