2014. november 27., csütörtök

Sabin Gherman: „Sokkoló”, végre egy unalmas elnök

Micsoda címek!

„Sokkoló videó Klaus Johannisról (evz.ro, capital.ro), lefordítva: Románia első, németül tökéletesen beszélő elnöke. Aztán: „BOMBAHÍR Klaus Johannisról! Senki sem számított erre” (libertatea.ro), lefordítva: Klaus Johannis nagyjából 4.000 példányt adott el az önéletrajzából a Gaudeamus könyvvásáron.


Románia, média, sajtó, Klaus Johannis, Sabin Gherman,

Amikor rákattintasz ezekre a hírekre, mindig késztetést érzel valami kedveset mondani, mint hajdanán Iliescu, a „sajtó egy bizonyos részéről”.

És itt van a paradoxon: a média többsége, bár gyalázza a pártokat, pont úgy viselkedik, mint a pártok, totális nézettséget akar, mint ahogy a pártok is egyhangú szavazást, ezért vannak manelésekről szóló hírek a gazdasági elemzések mellett, ezért szerepel Vadim Tudor Pontával és Kelemen Hunorral együtt.

Míg 2014 májusában a CNN-t átlagosan 389 ezren, versenytársát, az MSNBC-t 674 ezren nézték főműsoridőben, addig a Fox News nézettsége az 1,6 milliót is meghaladta – és mégis, a világ hatalmasai viccesen azt szokták mondani, a háborúk addig nem kezdődnek el, amíg a CNN be nem jelenti. Ha ezt elmondod néhány főszerkesztőnek, azt kockáztatod, hogy te legyél az ügyeletes csodabogár… Hogy is mondhatnának le a saját nézettségükről szóló hírekről, mellyel a politikus elvtársakat riogatják?!

Johannis győzelme betett a román sajtó jelentős részének. Keveset beszél, felesége gyalog jár munkába, nem használja a „te állat”-ot és azt sem mondja, hogy nem úgy van télen, mint nyáron. A riporterek egymást tiporják, a szerkesztők szenzációs híreket követelnek üvöltözve – pedig az emberek ugyanúgy elmennek dolgozni, az ötödikesek ugyanúgy írják a dolgozatokat. Döööög unalom, nemzeti punnyadás. 

Idézzük fel: a Breaking news fogalmával 2001. szeptember 11-én ismerkedtünk meg. Láttuk, hogy képesek vagyunk sárga csíkot rajzolni a képernyőre és le sem tudtunk állni: így lett nemzeti álmatlanság oka Becali derékfájdalma. Hasonlóképpen Drăguşeanu szilikonjai, botoxa vagy lagzija és Iri kapuja. Ukrajna és Erdély elszakítása – március 15-én, amikor a magyar közösség kivonult Kolozsvár központjába, az országos tévék szerkesztői teljesen csalódottak voltak: „Elkezdődött a botrány? Hol vannak az Új Jobboldalasok? A fene megegye őket, feleslegesen küldtük oda a stábot!”

A sajtó évek óta csak kattintásmennyiséget árul. Mindenféle kóklertől ugyanúgy vehetsz 10 vagy 100 ezer kattintást, mint olajat a Metróban, ötösével. Ha rászánsz 300 lejt, a Facebook-oldalad is dagadni kezd. Így tettek mifelénk a nagy tévés sztárok, így tettek a politikai sztárok is – sem egyikük, sem másikuk nem kínál egy grammnyi hitelességet sem. És mind veszített.

Meggyőződésem, hogy a tévék üldözik Johannist. Tudom, hogy most a telefonszáma, vagy legalább egy hozzá közelálló személy email-címe a legkeresettebb „áru”.

Ha az új elnök valóban meg akar valamit változtatni, akkor ezt kellene tennie: utasítsa el a sárga csíkot. Năstase abszolút uralkodói, de Băsescu játékosi szerepét is. Hallgatásával kényszerítse hallgatásra a médiát is. Így a szerkesztő elvtársak ráébredhetnek, hogy a politikán kívül is vannak fontos dolgok és íme, egy szenzációs téma Romániának: egyetlen falusi gazda sem hal éhen, ha időben begyűjti a málét, vagy ha a restség nem akadályozza meg abban, hogy moslékot készítsen a disznóknak –

ekkor válna – bár a sajtó számára megdöbbentő lenne –

ez a nemzeti unalom igazán hasznossá.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: CityNews | EuroCom | Fotó: Ovidiu Dumitru Matiu/Mediafax Foto