2014. november 14., péntek

Renzi Pontát, Merkel Johannist támogatja. Vajon kit támogat Orbán?

Az olasz miniszterelnök támogatásáról biztosította Victor Pontát, a román baloldal államfőjelöltjét, aki vasárnap a jobbközép pártok által támogatott Klaus Johannis nagyszebeni polgármesterrel mérkőzik meg, hogy Románia elnöke lehessen a következő öt évben.


Románia, államelnök-választások, Klaus Johannis, Victor Ponta, politika, Angela Merkel, Matteo Renzi,
A dák és a római
Matteo Renzi barátjának nevezte Pontát, és kifejezte meggyőződését, hogy vele és az unió többi vezetőjével közösen sikerül megváltoztatni Európát, egy erősebb, ugyanakkor a polgárokhoz közelebb álló Európát építeni.
Az Olaszországban élő románok érdekeit is szolgálná és számos közös európai projekt megvalósítását segítené, ha Victor Ponta román kormányfőt választanák meg vasárnap Románia következő elnökévé - jelentette ki Renzi, az balközép Demokrata Párt elnöke csütörtökön, a PSD bukaresti székházában Pontával közösen tartott sajtóértekezletén.
Az olasz kormányfő az Antena 3 hírtelevízió választási műsorába is elkísérte Pontát, ahol rámutatott:
A román állampolgároknak olyan elnököt kell választaniuk, aki nemcsak országa, hanem a közös Európa felemelkedését is segíti. Senki sem szólhat bele kívülről, hogyan alakítsák országuk jövőjét a románok, de Victor Ponta tudja, mit kell tennie.
Ponta köszönetet mondott azért, hogy az olasz kormány "korrekt" módon viszonyul az Olaszországban élő - több mint egymilliós - román közösséghez.

Angela Merkel, Klaus Johannis, Matteo Renzi, politika, Románia, Victor Ponta, államelnök-választások,
Angela Merkel levele
Kedden Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke látogatott Bukarestbe, hogy, a Keresztény-liberális Szövetség színeiben induló Johannis kampányát segítse, csütörtökön pedig a jobbközép államfőjelöltje egy online tévéműsorban azt közölte: Angela Merkel német kancellártól levélben kapott biztatást államfői ambícióihoz.

Az október 28-án kelt levelében Merkel asszony őszinte barátságáról biztosítja a nagyszebeni polgármestert, és kifejezi abbeli reményét, hogy sikerül megvalósítania terveit. Johannis elmondása szerint régóta, személyesen ismerik egymást, és széles körű támogatásnak örvend a német kancellár részéről, bár ezzel nem akart hivalkodni.

A rövid levélben az áll, hogy Merkel örömmel értesült Johannis jelöltetéséről, és úgy látja, „a román állampolgárok jó néhány olyan tulajdonságát fedezhetik fel, amelyeket Európában igen nagyra értékelnek. Nagyszeben polgármestereként bizonyította vezetői képességeit és valós európai gondolkodását, az NLP-nek az Európai Néppárthoz való csatlakozásával és a DLP bevonásával pedig erős középosztályt fog építeni” – írja, és végül sok határozottságot és energiát kíván

Lapzártáig Orbán Viktor magyar miniszterelnök még nem lejezte, kinek kíván sok sikert az államelnök-választás második fordulójában, illetve, hogy Magyarország ezúttal beleszól-e vagy sem a romániai politikai versenybe.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI