2014. november 25., kedd

Ponta bocsánatot kért a külföldön élő románoktól

A jobbközép ellenzék Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök lemondását követelte kedden a román képviselőházban, amiért a kormány nem gondoskodott arról, hogy az elnökválasztáson minden külföldön élő román állampolgár élhessen választójogával.


Románia, államelnök-választások, Victor Ponta, Klaus Johannis, Nemzeti Liberális Párt, PSD, Ponta-kormány,

A Nemzeti Liberális Párt kért magyarázatot arra, hogy hosszú sorok alakultak ki a külföldi szavazóköröknél, több ezer választópolgár nem adhatta le voksát, egyes külképviseleteknél pedig a fogadó országok rendőrei könnygázt vetettek be a választójogukért demonstráló román állampolgárok ellen.

Ludovic Orban, a NLP alelnöke azzal vádolta Victor Pontát és kormányát, hogy szándékosan akadályozta a hagyományosan a jobboldalt támogató diaszpórát választójoga gyakorlásában. Orban szerint ezt bizonyítja az, hogy a kormány figyelmen kívül hagyta a diaszpóra, a külképviseletek és az ellenzék jelzéseit, akik a külföldi szavazókörök számának növelést szorgalmazták a választások előtt.

Victor Ponta kijelentette: nem bűnbakot kellene keresni, mert ő maga - a választás veszteseként - megfizette a történtek politikai árát.

Rámutatott: a külügyminisztérium ugyanannyi - csaknem 300 - választókört szervezett, mint a legutóbbi, 2009-es elnökválasztáson, amikor 140 ezer román állampolgár szavazott külföldön.
Idén, az első fordulóban ennél valamivel többen, 160 ezren voksoltak, és az akkor történt fennakadások nyomán, jobb szervezéssel sikerült lehetővé tenni, hogy a második fordulóban csaknem háromszor annyian, 380 ezren szavazzanak - emlékeztetett Ponta.
Ponta szerint lehetetlen volt előre felmérni: hány külföldi választókörre van szükség, amikor a külföldön élő románok száma 3,8 millióra tehető, de közülük csak félmilliónak van bejelentett külföldi lakhelye. A kormányfő a választási törvény módosítását ajánlotta, és úgy vélte, hogy az elektronikus voksolás bevezetése jelenthetné a megoldást.
A kormányfő a Parlamentben megköszönte a diaszpórában élőknek, hogy elmentek szavazni és sajnálatának adott hangot, hogy nem mindenki tudta leadni voksát; bocsánatot kért azoktól a külföldön élő romániai állampolgároktól, akiknek nem sikerült szavazniuk és javasolta a választási törvény módosítását, hogy hasonló eset többé ne történhessen meg.
A lemondását követelő liberális képviselőknek azzal válaszolt: tévednek, ha azt hiszik, hogy a diaszpóra és a fiatalság azért ment el tömegesen voksolni, hogy az ellenzék „levitézlett politikusait” segítse vissza a hatalomba.

Victor Ponta jelezte: kormánya szerkezetének átalakítására és minisztercserékre készül, a maga részéről pedig azt szeretné, ha az általa vezetett Szociáldemokrata Párt tavasszal rendezne rendkívüli kongresszust, amelyen kielemeznék az elnökválasztási kudarc okait.

Az elnökválasztás november 16-i második fordulójában az esélyesebbnek tartott Ponta alulmaradt a jobbközép jelöltjével, Klaus Johanisszal szemben.
 KAPCSOLÓDÓ:
Markó Béla: Megállapodhatunk a liberálisokkal
► Kelemen Hunor: kilépünk a kormányból, ha a választók úgy akarják
Markó Béla: Kormányon kell maradni!
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI