2014. november 5., szerda

Monica Macovei döntött: Johannist támogatja a 2. fordulóban

A jogállamiság tiszteletben tartását és a korrupcióellenes küzdelem folytatását kéri a támogatásáért cserében Monica Macovei a jobboldal jelöltjétől, Klaus Johannistól.


államelnök-választások, Románia, Monica Macovei, Klaus Johannis, politika
Monica Macovei nem kér semmit cserébe, de tíz kérdésben vár írásos kötelezettségvállalást Johannistól
Az államfőválasztás első fordulójában 4,44 százalékot elérő független jelölt szerdán levélben fordult a nagyszebeni polgármesterhez, amelyben tudatja: a megválasztására buzdítja a híveit, ha a jelölt teljesíti a feltételeit.

Macovei egyebek mellett arra kéri Johannist, hogy államfőként őrizze meg Románia nyugati irányultságát, a NATO-val és az Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerséget. Támogatásának feltétele, hogy elnökké választása esetén ne hirdessen ki amnesztiatörvényt, írjon ki népszavazást a törvényhozók, miniszterek és az államfő mentelmi jogának eltörléséről.

Ugyanakkor kéri a szász jelöltet, hogy kötelezze el magát az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartására, tegyen meg mindent a korrupcióval szerzett vagyonok elkobzásáért.

Macovei leszögezte: nem kíván tárgyalásokat folytatni Johannisszal, nem kér semmit „cserébe” támogatásáért, csak azoknak a „minimális, elvi feltételeknek” a teljesítését, amelyeket választói is fontosnak tartanak. Hozzátette: választóinak kell majd eldönteniük, hogy kielégítőnek tartják-e Johannis vállalásait és elmennek-e szavazni a második fordulóban.


A volt igazságügyi miniszter levélben vár választ Johannistól. Sajtótájékoztatóján azt mondta: azért nem fordult hasonló kéréssel a másik jelölthöz, Victor Pontához, mert tudja, hogy feltételeit a kormányfő úgysem teljesítené.

Monica Macovei a 2005-2007-es időszakban igazságügyi miniszter volt a Traian Băsescu államfő megválasztása után alakult jobbközép Tăriceanu-kormányban: az ő tevékenysége idején teremtették meg Romániában a korrupcióellenes harc jogi és intézményi hátterét. 
2009 óta tagja az Európai Parlamentnek, egyebek közt ő kezdeményezte a bűnözésből származó vagyonok elkobzásának egyszerűsítéséről szóló uniós jogszabályt.
Az elnökválasztás november 16-án megtartandó második fordulójában dől el, hogy Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vagy Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség államfőjelöltje lesz Románia elnöke a következő öt évben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Maszol | Hotnews