2014. november 16., vasárnap

Magyarok, most vagy soha!

Egy fölöttébb hosszú és a kelleténél többször elképesztő mélységekbe süllyedt nívójú kampány után, ma végre sor kerül az elnökválasztás második fordulójára. 


államelnök-választások, Románia, magyarság, Victor Ponta, Klaus Johannis, RMDSZ, Székelyföld, this is cluj,

És bár Victor Ponta és Klausz Johannis között dől el, hogy melyikük lesz Románia elnöke a következő öt évben, valójában nem két jelölt, hanem két világ között választunk: Kelet és Nyugat, Erdély és a balkáni Románia, két értékrend és politikai kultúra közötti választás napja lesz a mai. Mi székelyföldiek e két világ határán állunk. Döntenünk kell!

Az elmúlt 25 év során, talán egyszer sem volt ennyire fontos, hogy éljünk szavazati jogunkkal. És ez nem kampányszlogen, ahogy a jelöltek egyike a minap hangoztatta, a szavazati jog alapvető politikai és emberi jog, a demokrácia egyik legfontosabb pillére. Ha távol maradunk az urnáktól, akkor is szavazunk, s nem kicsi a valószínűsége annak, hogy ez éppen annak a jelöltnek kedvez, akit a legkevésbé szeretnénk győztesnek látni. Négy vagy ötévenként mi is dönthetünk arról, hogy kinek a kezébe adjuk a hatalmat. Ne szalasszuk el az önálló döntés lehetőségét! Legyünk része a történelemnek!

Mi, erdélyi magyarok a mai szavazással nem csupán egy állampolgári feladatot végezhetünk el, hanem egy markáns üzenetet is közölhetünk azokkal, akik közösségi érdekeinkre és igényeinkre egyre kevesebb figyelmet fordítva, de a mi nevünkben, politizálnak, a szó legrosszabb értelmében. Megmutathatjuk ma nekik, markóknak, verestóyknak, borbélyoknak, kelemeneknek és frundáknak, hogy politikai intelligencia terén náluk jóval előrébb járunk, ráadásul  mi ellenkező irányba haladunk.

Mi, erdélyi magyarok is beleszólhatunk tehát sorsunk alakulásába a mai napon. Ha mindannyian elmegyünk szavazni, és Erdély jelöltjére szavazunk, 25 év után végre visszaszerezhetjük az ellopott '89-es forradalmat. A 2014-es elnökválasztás második fordulója legyen a bizonyíték arra, hogy van értelme az áldozatnak.

A pecsételés pillanatában nem árt szem előtt tartani George Orwell örökérvényű szavait: „A nép, amely szélhámosokat, tolvajokat, árulókat választ meg, nem áldozat! Cinkos!

Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.