2014. november 24., hétfő

Letette a hivatali esküt Hegedüs Csilla

Letette a hivatali esküt hétfőn Hegedüs Csilla, a bukaresti kormány új miniszterelnök-helyettese és kulturális minisztere, akit a szociáldemokrata Victor Ponta kormányában részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség javasolt a tisztségre.


Hegedüs Csilla, RMDSZ, Ponta-kormány, Bogdan Aurescu, kulturális miniszter, Románia,

Hegedüs Csilla eddig államtitkárként dolgozott a kulturális tárcánál. Az RMDSZ kulturális főtitkár-helyettesi tisztségét betöltő, épített örökségvédelmi ügyekben jártas szakember közgazdászi és felnőttképzési oklevéllel rendelkezik, államtitkári megbízatása előtt Kelemen Hunor korábbi kulturális miniszter tanácsadója volt.

A parlament által jóváhagyott kormányszerkezet szerint a kulturális miniszter egyben miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölt be a bukaresti kormányban. A koalíciós egyezmény értelmében erre a posztra az RMDSZ javasol tisztségviselőt. A tisztség Kelemen Hunor lemondása nyomán üresedett meg.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök júliusban jelentette be, hogy lemond kormányzati tisztségeiről, miután a román kormány az RMDSZ-szel szemben lépett be a kisebbségek európai polgári kezdeményezéséről szóló luxemburgi perbe. Az államfő október 9-én hozott rendeletet Kelemen Hunor felmentéséről.

Hegedüs Csilla beiktatására az elnöki hivatalban, Traian Băsescu államfő jelenlétében került sor.

Hegedüs Csilla, RMDSZ, Ponta-kormány, Bogdan Aurescu, kulturális miniszter, Románia,
Ugyanazon ceremónia keretében hétfőn Bogdan Aurescu, Románia újonnan kinevezett külügyminisztere is letette a hivatali esküt
Bogdan Aurescu 41 éves karrierdiplomata, jogászi és történészi oklevéllel rendelkezik, 1996 óta dolgozik a bukaresti külügyminisztérium kötelékében. 2004-ben ő képviselte Romániát, amikor a hágai döntőbíróság Romániának ítélte a Fekete-tenger kontinentális talapzatának egy vitatott részét, amelyet Ukrajna is magának követelt.

Aurescu 2009 óta külügyi államtitkár: ebben a tisztségében több egymást követő jobb- és baloldali kormány megtartotta.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Fotók: Elnöki Hivatal