2014. november 4., kedd

Klaus Johannis: a szavazatuk felett a választók rendelkeznek

A Keresztény-liberális Szövetség államfőjelöltje nem akar szavazatokról alkudozni a választási versenyből kiesett jelöltekkel.


Románia, államelnök-választások, Klaus Johannis, Victor Ponta, Szilágyi Zsolt,
Johannis nem alkudozik a kiesett jelöltekkel
Johannis, aki a voksok 30 százalékát szerezte vasárnap, arra reagált, hogy - az első fordulót a szavazatok 40 százalékával megnyerő - baloldali ellenfele kedden három kiesett elnökjelölt támogatását is megszerezte, akik együttesen a voksok mintegy tíz százalékát kapták.

Ponta kedden közölte, hogy legszívesebben az első fordulóban harmadik helyen végzett Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnököt bízná meg kormányalakítással, ha két hét múlva elnökké választják.

Tăriceanu mellett kedden a szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt alapítója, Corneliu Vadim Tudor is támogatásáról biztosította a szociáldemokrata államfőjelöltet. Pontát támogatja a román Külföldi Hírszerző Szolgálat nemrég lemondott igazgatója, Teodor Meleșcanu is, akinek az elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsadói tisztségét ígérte Ponta.

Johannis rámutatott: a szavazatuk felett a választók rendelkeznek, őket akarja megnyerni. A jobbközép pártszövetség jelöltje elfogadhatatlannak nevezte a szavazatokkal való üzletelést, és kizárta azt, hogy támogatásukért tisztségeket ígérjen volt versenytársainak.

Johannis hazugságnak nevezte azokat a - szociáldemokrata kampánystáb által terjesztett - vádakat, miszerint Erdély elszakítására törne, illetve a nyugdíjak csökkentését tervezné. Szerinte a róla terjesztett hazugságok ellenfele kétségbeesését jelzik, miképpen azt is elgondolkodtatónak tartotta, hogy Ponta a PRM-vel készül a - választási kampányában ígért - „nagy egyesülésre”.

► A szavazás térképe: Egy Románia, három ország
► Dilemma előtt az RMDSZ és a magyar szavazók

Az ACL elnökjelöltjét keddi sajtóértekezletén arról is kérdezték, mit szól ahhoz, hogy Tőkés László és pártja, az EP-képviselő védnökségével alakult EMNP állítólag őt támogatja a második fordulóban, annak reményében, hogy megválasztása esetén segítene nekik etnikai autonómiát kialakítani Erdélyben.

Johannis rámutatott: ő minden szavazatnak örül a választó nemzetiségétől és vallásától függetlenül. Hozzátette: olyan regionalizáció híve, amely a közigazgatás korszerűsítését eredményezi és gazdasági fejlődést hoz. „Márpedig az etnikai alapú regionalizáció nem hoz ilyen eredményt” - vélekedett Johannis.A PSD több vezető politikusa is kedden az EMNP-vel riogatta a román választókat. Victor Ponta azt állította: a versenyből kiesett elnökjelöltek közül Johannist egyedül Szilágyi Zsolt, EMNP jelöltje támogatja, „aki el akarja szakítani Erdélyt Romániától”. Ponta hozzátette: ő nem is szeretné, hogy ilyen támogatója legyen.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI