2014. november 26., szerda

Klaus Johannis: jövőre leváltható lesz a Ponta-kormány

A megválasztott román államfő azzal számol, hogy a következő hetekben megkezdődhet a törvényhozók elvándorlása Victor Ponta román miniszterelnök kormányzó koalíciójából, s ez olyan mértéket ölthet, amelynek következtében jövőre leváltható lesz a kormány.


Klaus Johannis, Románia, politika, államelnök-választások, Victor Ponta, Ponta-kormány, román parlament,

A Reuters hírügynökségnek adott interjújában Johannis azt jósolta, hogy az elnökválasztás eredménye apasztani fogja a Ponta vezette szociáldemokraták és szövetségeseik jelenleg 65 százalékos többségét.
Mindenki a győztes oldalon akar állni. Ezért a következő hetekben vagy hónapokban változások mehetnek végbe a parlamentben. Előfordulhat, hogy 2015 folyamán végbemegy ez az eltolódás, amellyel a Nemzeti Liberális Párt kerülhet többségbe, és leválthatja kormányt - mondta az új elnök.
Johannis, aki a korrupció elleni harc ígéretével Európa legnépszerűbb politikai vezetője lett a Facebookon, a Ponta-kormány megbuktatását is kilátásba helyezte - írja a Reuters.

Elnöki hatalmánál fogva új kormányfőt választhat ki, ha Ponta elveszít egy bizalmatlansági szavazást, de ehhez többtucatnyi törvényhozónak kellene kilépnie a kormánykoalícióból a 2016-ban esedékes választások előtt. Ponta mindenesetre az elnökválasztás óta azt hangoztatja, hogy koalíciója stabil, és kizárja a lemondást.

A már elnökké választott Johannis mindenesetre most békülékenyebb hangot ütött meg.
Ezzel kapcsolatban nagyon világosan kell fogalmaznom. Nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök és én versengtünk egymással, és sok kár keletkezett. De a versengésnek vége: van győztesünk és van egy országunk, amelyet kormányozni kell.
Változtatni akarok azon, ahogy a politika zajlik Romániában: ez kevesebb show-t és több megoldást kell jelentsen az országnak. De ezt lépésről lépésre kell végrehajtanunk. Nem lehet egyik napról a másikra, egy hét vagy egy év alatt lecserélni a politikai osztályt vagy megváltoztatni az ország működését - mondta az interjúban.
 KAPCSOLÓDÓ:
► 
Markó Béla: Megállapodhatunk a liberálisokkal
► Kelemen Hunor: kilépünk a kormányból, ha a választók úgy akarják
► Markó Béla: Kormányon kell maradni!

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Fotó: Radu Sigheti/Reuters