2014. november 16., vasárnap

Klaus Johannis: Győztünk!

Klaus Johannis Facebook-bejegyzésben adta hírül támogatóinak hétfőn éjszaka, hogy győzött a romániai elnökválasztáson.


államelnök-választások, Victor Ponta, Klaus Johannis, Románia, politika,

„Győztünk! Visszafoglaltuk az országunkat!” - írta a közösségi portálon az ellenzéki jelölt, röviddel azt követően, hogy ellenfele, Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő nyilvánosan elismerte vereségét.Közben a Mediafax hírügynökség közölte: csaknem félmillió román állampolgár voksolt külföldön a romániai urnazárás időpontjáig, de a voksolás a Romániától nyugatabbra fekvő területeken helyi idő szerint 21 óráig folytatódik.

Az első fordulóban 160 ezer román állampolgár szavazott külföldön: több mint 80 százalékuk jobboldali jelöltekre adta voksát.

Victor Ponta elismerte, hogy veszített

A román miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy telefonon gratulált ellenfelének az elnökválasztáson elért győzelméhez.


Ponta a Szociáldemokrata Párt székházából való távozáskor újságíróknak adott rövid nyilatkozatban kijelentette, a népnek mindig igaza van. Hozzátette: elfogadja az eredményt, és reméli, hogy azok is elfogadják, akik tüntetni akarnak, mert nincs okuk tiltakozni.

Hangoztatta, hogy továbbra is végzi a kötelességét kormányfőként. Leszögezte, kategorikusan elutasítja annak a gondolatát, hogy lemondjon a kormány éléről addig, amíg párttársai nem kérik ezt. Hozzátette: eddig senki nem kérte tőle.

A vasárnap este közzétett exit-pollokból nem derült ki egyértelműen, hogy Ponta vagy Johannis győzött a választáson. A felmérések egyöntetűen szoros, de eltérő kimenetelű eredményeket jeleztek előre.

Liviu Dragnea, a PSD főtitkára elmondta: pártja párhuzamos, nem hivatalos szavazatszámlálása szerint 95 százalékos feldolgozottságnál Johannis a voksok mintegy 53 százalékát kapta, Ponta 47 százalékot gyűjtött.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI