2014. november 20., csütörtök

Kelemen a kormányzásról: jövő héten döntünk

Jövő héten dönt a Szövetségi Állandó Tanács az RMDSZ kormányzati szerepvállalásáról - jelentette ki Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ együttes frakcióülését követően november 18-án, kedden Bukarestben.


RMDSZ, Kelemen Hunor, Románia, Ponta-kormány, politika, magyarság, államelnök-választások,
Kelemen Hunor
A Szövetségnek meg kell vonnia az elmúlt nyolc hónap kormányzati mérlegét, és elemeznie kell azokat az intézkedéseket, amelyek elégedetlenséget váltottak ki – fogalmazott az RMDSZ elnöke.
Az ülésen kiértékeljük az államelnök-választás eredményeit, ugyanakkor higgadt és érzelemmentes döntést hozunk a kialakult politikai helyzet függvényében, hiszen a Szövetség számára a kormányzás csak egy eszköz. Ahogy eddig is, a magyar közösség érdekei határozzák meg következő lépésünket.
Nem eshetünk abba a tévedésbe, hogy az elnökválasztás eredményét összekötjük a kormányzással. Ez a választás nem erről szólt. Kétségtelen az, hogy mérlegelnünk kell, figyelembe kell vennünk az elégedetlenségeket. De tudatában vagyunk annak is, hogy az elmúlt nyolc hónapban választási kampány választási kampányt követett.
Az RMDSZ eredetileg 2016-ig tervezte a kormányzati munkát, de vannak olyan külső tényezők, amelyek befolyásolják ennek jövőjét. A romániai magyarok által megfogalmazott jelzések fontosak számunkra – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök.
Kelemen Hunor az együttes frakcióülést követően Hegedüs Csillát, az RMDSZ örökségvédelmi államtitkárát nevesítette a miniszterelnök-helyettesi és kulturális miniszteri tisztségre azt követően, hogy az államelnök október 9-én aláírta a szövetségi elnök július végén benyújtott lemondását.
Az alkotmányos határidőt tiszteletben tartva tettem meg ezt a javaslatot. Úgy gondolom, hogy Hegedüs Csilla elismert szakember, aki behatóan ismeri a romániai kulturális intézményrendszert és tisztában van a kulturális szaktárca feladatköreivel. Korábban tanácsosként dolgozott a miniszteri kabinetben, legutóbbi pedig a szaktárca örökségvédelemi államtitkáraként végzett igen fontos munkát. 
Az elmúlt 45 napban ő vezette az intézményt, meggyőződésem, hogy ezután is a legjobb képességei szerint fogja vezetni a tárcát – fogalmazott Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke, újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ez a nevesítés nem azt jelenti, hogy a Szövetség megerősíti kormányzati szerepvállalását.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: RMDSZ | Fotó: Banga Előd-Ernő