2014. november 23., vasárnap

Kelemen Hunor: kilépünk a kormányból, ha a választók úgy akarják

A Duna Tv Közbeszéd című műsorának vendégeként, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt nyilatkozta: a szövetség jövő héten - valószínűleg csütörtökön - dönti el, marad-e kormányom, vagy sem.


Románia, RMDSZ, államelnök-választások, Klaus Johannis, Victor Ponta, Ponta-kormány, Kelemen Hunor,
Válaszút előtt: Csíkkarcfalva vagy Bukarest?
Addig is - magyarázta Kelemen - a megyei szervezetek konzultálnak a választókkal, a szimpatizánsokkal, az önkormányzati képviselőkkel és ezek alapján próbálják megérteni azt, ami a választás második fordulójában történt.

A műsorvezető azon felvetésére, miszerint az előző napi műsor vendégeként Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, teljes mellszélességgel kiállt azért, hogy az RMDSZ lépjen ki a kormányból, Kelemen azt mondta: az elnökválasztás nem a kormányzásról szólt.
Azt kell kiderítsük, hogy a választóink a szavazataikkal akartak-e nekünk üzenni, mert ha azt üzenték, hogy ne kormányozzunk, akkor nekünk ezt figyelembe kell venni – tette hozzá az elnök.
Frunda György azon kijelentésére, miszerint Ponta veresége nem ok a kormányváltásra, Kelemen Hunor azt mondta: ők Frundát nem kérdezték erről, őt az sokkal jobban érdekli, hogy mit mondanak erről például a székely, vagy a partiumi választók.

A műsorvezető azt állította, hogy a MÁÉRT ülésén Johannis személyét illetően Kelemen Hunor vitába keveredett Tőkés Lászlóval, de ezt az RMDSZ elnöke tagadta, azt mondta, hogy még csak nem is érveltek.

Kelemen úgy véli, hogy Johannis megválasztásától nem kell pozitív fordulatra számítani a kisebbségi politikában, viszont, az várható, hogy a román politikában egy irányadó európai modellt valósít meg.

A felvételen Kelemen Hunor 9:50 és 17:00 perc között látható.


A beszélgetés végén az RMDSZ elnöke azt ígérte, hogy amint lejárnak a „zűrzavaros” napok az államfőválasztással kapcsolatosan, folytatni kívánják az autonómiatervezet társadalmi vitáját.
KAPCSOLÓDÓ:
► 
Egyre feszültebb a hangulat az RMDSZ-ben
► Markó Béla: Kormányon kell maradni!
► Újratervezés
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Duna TV/Közbeszéd via Erdély.ma | Fotó: Haáz Sándor/MTI