2014. november 26., szerda

Kató Béla: a református egyház arcul csapása

A 700 ezres erdélyi reformátusságot csapták arcul, nevezték hazugnak, csalónak, ezért az egyháznak újra kell gondolnia a román államhoz fűződő viszonyát - mondta Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházmegye püspöke szerdán, a Mikó-ügyben aznap kihirdetett jogerős ítéletre utalva.


Kató Béla, rdélyi Református Egyházkerület, Markó Attila, Marosán Tamás, Mikó-ügy, Református Kollégium, Sepsiszentgyörgy, Székely Mikó Kollégium,
Kató Béla. Füle Tamás felvétele
„Huszonöt év jogállamiságába vetett hitünk dőlt meg ezzel ma, és olyan állapot állt elő, amivel a román állam jelezte a reformátusoknak, kisebbségeknek, hogy nem ugyanazok a jogok illetik meg, mint bárki mást” - jelentette ki a püspök.

Kifejtette: szomorú és lesújtó üzenet ez a román állam részéről, amely súlyosan károsítja azt lojalitást, amellyel a reformátusok ezekben az esztendőkben viseltettek a román állam iránt.

Hozzátette: szombatra rendkívüli egyházkerületi közgyűlést hív össze Kolozsvárra, a Kétágú Templomba, ahova a közgyűlési tagokon kívül a gyülekezetek képviselőit is várják, hogy közösen döntsenek: „hogyan tovább”.

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) arra hivatkozva vitatta a visszaszolgáltatás jogosságát, hogy az iskola közadakozásból épült. Ezt a vádhatóság úgy értelmezte, hogy az ingatlan tulajdonjoga a „népet”, azaz az államot illeti.

Kató Béla szerint a Mikó-ügyben hozott ítélet nem egy épületről szól, hanem erkölcsi kérdés számára, mert azt a látszatot kelti, hogy a reformátusok olyasmit követelnek, ami nem volt az övék.
Ez a visszaállamosítás azt üzeni: ebben az országban bármikor, bármi megtörténhet. Az összes iskolánk ebben a helyzetben van, ettől kezdve bármikor, bármit vissza lehet venni, hiszen ha nem ismerünk el egy dolgot, és nem akarjuk azt beismerni, akkor bármikor lehet találni olyan jogi vesszőhibát, amivel bármit meg lehet tenni - vélekedett a református püspök.
A ploiești-i táblabíróság jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt indított büntetőperben a restitúciós bizottság tagjait, és megerősítette az első fokú ítélet azon részét, amely szerint a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett.

KAPCSOLÓDÓ:
Antal Árpád: Vérlázító ítélet született a Mikó-perben
Kelemen Hunor: Veszélyes precedens született Mikó-ügyben

Markó Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője, a Mikó-ügyben elmarasztalt restitúciós bizottság tagja egy közösségi portálon jelezte: „a jogosan visszaszolgáltatott” egyházi ingatlan újraállamosítása szempontjából nincs jelentősége annak, hogy az első fokon kiszabott letöltendő büntetés helyett felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, és nem vitás, hogy az ügyet Strasbourgba, az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszi.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI