2014. november 19., szerda

Klaus Johannis, az egymillió lájkos ember

Románia újonnan megválasztott államfője az első európai politikus, akinek több mint egymillió kedvelője van a Facebookon.


Románia decemberben hivatalba lépő új elnökének Facebook-oldalán kedden haladta meg az egymilliót a lájkolók száma. Ezzel olyan közismert politikusokat utasított maga mögé, mint Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, vagy David Cameron brit miniszterelnök.

Romániában szociáldemokrata ellenfele, az elnökválasztás nagy vesztese, Victor Ponta román miniszterelnök követi Johannist a Facebook-rangsorban 720 ezer kedvelővel, míg a hivatalban lévő Traian Băsescu államfőnek 320 ezer szimpatizánsa van a közösségi oldalon.

Az európai politikusok közül Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök állt legközelebb ahhoz, hogy átlépje a bűvös egymilliót, neki 990 ezer kedvelője van, de Johannis elhúzott mellette.

A frissen megválasztott - ráadásul sokak szerint karizmával sem rendelkező - Johannis a leggyorsabban népszerűvé vált politikus Európában, kedvelőinek száma gyakorlatilag az utóbbi egy héten duplázódott meg. Johannis az elnökválasztási kampány utolsó hetét még 520 ezer kedvelővel kezdte, és a szavazás előtti napon előzte meg ellenfelét, Victor Pontát.A politikai elemzők szerint az sem véletlen, hogy vasárnap este, a voksolás végén a két politikus Facebook-kedvelőinek egymáshoz viszonyított aránya megegyezett azzal az 55-45 százalékos aránnyal, amellyel Johannis megnyerte az elnökválasztást Pontával szemben.

► A vesztes szociáldemokraták szerint Pontát nem a jobboldal, hanem a „Facebook-párt” győzte le

Tény az, hogy a második fordulóban több mint kétszer annyian voksoltak Johannisra, mint az elsőben, és joggal feltételezhető, hogy a növekményt nem a mögötte álló (30 százalékos) pártszövetség, hanem az interneten futótűzként terjedő, Ponta-ellenes lázadás hozta számára. Ebben meghatározó szerepe volt azoknak a videóknak és fényképeknek, amelyeket a közösségi fórumokon tettek közzé a külföldi szavazóköröknél kígyózó kilométeres sorokról.

A nap képe: 3000 könyvet dedikált Klaus Johannis

A politikai elemzők szerint az elnökválasztás előtt esélyesebbnek tartott Victor Ponta azért veszítette el a választást, mert kormánya akadályozni próbálta a hagyományosan jobbra húzó diaszpórát választójoga gyakorlásában. Az ez ellen tiltakozó fiatal értelmiségiek váratlanul magas részvétele közepette vasárnap Klaus Johannist választották Románia elnökévé a következő öt évre.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.