2014. november 13., csütörtök

Ilyen volt a második Ponta-Johannis televíziós vita

Kiegyensúlyozottabbnak látták az elemzők a második, szerda esti televíziós vitát a romániai elnökválasztás második fordulójában megmérkőző Victor Ponta és Klaus Johannis között, miután az első nyilvános szócsatát a legtöbb néző szerint Ponta uralta.


Ponta-Johannis tévévita, politika, Románia, Klaus Johannis, Victor Ponta, államelnök-választások, sajtó, média,

A Pontához közel álló Jurnalul Național csütörtökön arról írt, hogy Johannis a - jobboldali Traian Băsescu államfőhöz közel álló - B1 hírtelevízióban rendezett vitán "hazai pályán" mozgott, és a moderátor által szigorúan betartatott, kötött formátum sokkal jobban megfelelt a stílusának, mint az előző esti, szabadon engedett, feleselős vita, amiből egyértelműen Ponta került ki győztesen.

Emil Hurezeanu, a viszonylag kiegyensúlyozott Digi 24 hírtelevízió politikai elemzője úgy vélte, Johannisnak a második tévévitán sikerült megszorongatnia Pontát, mind a miniszterelnök plágiumügyével, mind pedig azzal, hogy az általa vezetett Szociáldemokrata Párt amnesztiatörvényre készül, és korrupt politikusait a parlamenti mentelmi joggal védi a felelősségre vonástól.

Cristian Tudor Popescu, a Gândul ellenzéki hangvételű portál vezető publicistája megengedhetetlen hibának nevezte, hogy a tíz százalékos hátránnyal induló Johannis nem volt hajlandó élni az utolsó kérdés lehetőségével, arra hivatkozva, hogy Ponta úgyis hazudik.

A publicista szerint a „kihívó” helyzetében lévő Johannisnak az utolsó „töltényig” harcolnia kellene, és csalódást okozott azoknak, akik benne reménykednek, amikor már szerda este bejelentette: vége a kampánynak, tehát vélhetően nem vállal újabb tévévitát.

A liberális kötődésű Adevărul is úgy látja, hogy Ponta csak akkor veszíthet az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában, ha a bizonytalanokat megijeszti agresszivitásával, és ezzel besegít az ellenzéknek a PSD-ellenes mozgósításban.

A lap szerint ezért Johannisnak el kellene mennie a - Băsescut és a jobbközép ellenzéket folyamatosan ócsároló - Antena 3 hírtelevízió által kezdeményezett csütörtöki tévévitára is, mert egyedüli reménye, mert az hozza a legtöbb szavazatot számára, ha a méltatlan vádaskodás céltáblájának áll: ha hiúsága miatt ezt nem vállalja, nem is érdemli meg az elnöki tisztséget - írta a lap.

Ez lett volna Johannis utolsó „tölténye”?Országos összesítésben Ponta a voksok 40, míg Johannis a szavazatok 30 százalékát kapta az első fordulóban. Vasárnapi voksoláson dől el, melyikük legyen a tíz év után távozó Traian Băsescu államfő utóda.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI/Digi24