2014. november 4., kedd

Hát én immá' kit válasszak? Dilemma előtt az RMDSZ és a magyar szavazók

A magyar szavazók előtt álló dilemmáról, és a magyar jelöltek gyenge szerepléséről cikkeznek az erdélyi magyar lapok a romániai elnökválasztás első fordulója után.


államelnök-választások, Románia, magyarság, Victor Ponta, Klaus Johannis, Kelemen Hunor, RMDSZ,
Kelemen Hunor és Victor Ponta Csíkkozmáson. Mihály László felvétele
A Krónika vezércikkírója úgy véli, Victor Ponta szociáldemokrata jelölt, kormányfő az első fordulóban elért tíz százalékos előnyével sem érezheti biztos győztesnek magát a második fordulóban a jobboldali Klaus Johannissal szemben.

A cikkíró szerint az első fordulóban a magyar szavazókat megszólító Kelemen Hunornak és Szilágyi Zsoltnak csak az RMDSZ és az EMNP „kemény magját” sikerült szavazásra bírnia. Ez mindkét párt számára kudarc. A cikkíró szerint nem biztos, hogy a magyar pártoknak el kell kötelezniük magukat valamelyik második fordulós jelölt mellett.

A Háromszék vezércikkében Farcádi Botond az írja: „szégyenteljesen alacsony volt” a magyar szavazók részvétele a választáson.
Kudarcot vallottunk, mindannyian. Nemcsak a politikai pártok, az RMDSZ és jelöltje, Kelemen Hunor, aki 50 ezerrel kevesebb voksot kapott, mint öt évvel korábban. Nem csupán az EMNP és képviselője, Szilágyi Zsolt, akinek alig több mint 50 ezer szavazatot sikerült összegyűjtenie” – állapította meg a cikkíró.
Hozzátette: „miközben ujjal mutogatunk Bukarestre, miközben Székelyföld másságára hivatkozva harcolunk az autonómiáért – éppen jövőnk és közösségünk iránti felelősségérzetből, demokrácia iránti elkötelezettségből szerepelünk le egyre gyakrabban”.

A szavazás térképe: Egy Románia, három ország
► Az ultranacionalista Vadim Tudom Pontát támogatja
► Klaus Johannis nem alkudozik a kiesett jelöltekkel

A kolozsvári Szabadság vezércikkírója szerint nem lehetetlen, hogy Klaus Johannis a választások második fordulójában legyőzze Victor Pontát, hiszen 2004-ben Traian Băsescunak is 7 százalékos lemaradást sikerült győzelemre fordítania a második fordulóban Adrian Năstaséval szemben.

A cikkíró úgy vélte, a magyar szavazatok aligha dönthetik el a győztest, ezért elsősorban „a kommunikáció és a megkötött alkuk” szempontjából fontos az, hogy mit tanácsol az RMDSZ a választóinak a második fordulóra.
Ha az RMDSZ nyíltan kiáll Johannis mellett, akkor azt kockáztatja, hogy Ponta győzelme esetén nehezebbé válnak számára a tárgyalások és az alkuk. Ha viszont Pontát támogatja, akkor szembefordul szavazói egy részével, de talán olyan alku származhat a PSD-vel való megegyezésből, amelynek akár kedvező hozadéka is lehet a magyarságra nézve - fogalmazta meg a szövetség előtt álló dilemmát.
Úgy vélte, bárhogyan is döntsön az RMDSZ, a magyar szavazók többsége a jobboldali jelöltre adja a voksát.

A Népújság napilap vezércikkírója úgy vélekedett, az erdélyi magyarság megint két rossz közül választhatja a kisebbiket a második fordulóban.
Egyik jelöltről a kormányfőként mutatott eddigi teljesítménye, a másikról pedig az eddigi nyilatkozatai alapján nem mondhatnánk, hogy maradéktalanul méltó a bizalmunkra - állapította meg a Népújság cikkírója.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.