2014. november 8., szombat

Frunda is kimondta Kelemen helyett

Frunda György pénteken nemcsak azt árulta el a Mediafax román hírügynökségnek, hogy kire szavaz a romániai elnökválasztás november 16-i második fordulójában, hanem azt is, hogy nem ért egyet a Szövetségi Állandó Tanács csütörtöki döntésével.


államelnök-választások, Frunda György, RMDSZ, Victor Ponta, Klaus Johannis, politika, Románia,
„Aki bízik bennem, az Victor Pontára szavaz.”
Victor Ponta román miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója jobb megoldásnak tartotta volna, ha az RMDSZ egyértelműen valamelyik jelölt mellé áll; Frunda szerint egy politikai pártnak nagyobb határozottságot kell tanúsítania az ilyen helyzetekben.

A volt szenátor elmondta: az eredeti szándék szerint az RMDSZ Ponta mellé állt volna a második fordulóban, csakhogy időközben váratlan esemény történt, mely megváltoztatta a dolgok állását: a hungarofób Corneliu Vadim Tudor az egyik koalíciós párttal szövetkezett a miniszterelnök támogatására. Ezért volt kénytelen az RMDSZ választói belátására bízni a szavazást.

„Ha elolvassák a közleményünket, abból kiviláglik, hogy a szövetség semmilyen esetben sem támogatja Klaus Johannist” – emlékeztetett a politikus. 

Frunda szerint a második fordulóban a magyar választók többsége nem megy el szavazni. Azzal érvelt: az országos átlagnál alacsonyabb volt a magyar részvétel az első fordulóban is, amikor magyar jelöltek nevére is lehetett pecsétet ütni. Akik mégis élni kívánnak állampolgári jogukkal, azok a két jelöltre körülbelül egyformán fognak szavazni - zárta gondolatait Frunda.

Mint korábban írtuk, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Szövetségi Állandó Tanács csütörtöki ülése után jelentette be a testület csaknem egyhangúlag meghozott döntését, mely szerint a szövetség a szavazóinak belátására bízza a döntést. Az indoklásban az RMDSZ elnöke a Victor Ponta mellett és a Klaus Johannis ellen szóló érveket hangsúlyozta.
A romániai elnökválasztás november 16-án tartandó második fordulójában a baloldal jelöltjeként Victor Ponta miniszterelnök, a jobboldal jelöltjeként pedig Klaus Johannis, Nagyszeben szász polgármestere mérkőzik meg egymással. 
► Az első fordulót Ponta nyerte a szavazatok 40 százalékával. Johannist a választók 30 százaléka támogatta. Az erdélyi megyékben - Hunyad megye kivételével - Johannis szerzett több szavazatot, a Kárpátokon túl Pontát támogatták többen.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.