2014. november 25., kedd

Ferenc pápa: Ne csak a pénz körül forogjon Európa

Ne csak a gazdaság körül forogjon Európa, hanem tekintsen az emberre is, védje és oltalmazza az emberi méltóságot - hangoztatta Ferenc pápa Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén mondott beszédében.


Ferenc pápa, Strasbourg, Európai Parlament, Európa Tanács, Vatikán, Európai Unió,
Ferenc pápa az Európai Parlament strasbourgi székházában
A római katolikus egyházfő szólt arról, hogy Európát megviselte, „öregessé tette” a válság, pedig a kontinens népeiben hatalmas alkotó energia lakozik.

A válság - állapította meg a pápa - növelte a fiatalok és az idősek magányosságát, ezzel párhuzamosan pedig csökkent az uniós intézményekbe vetett bizalom. Az egyházfő bírálta a fogyasztásközpontú életfelfogást, és úgy vélekedett, hogy a nagy európai ideálok elvesztették vonzerejüket.
Európának sürgősen újra fel kell fedeznie önmaga arculatát, lelkiségét - mondta az EP-képviselőknek.
Ferenc pápa, Strasbourg, Európai Parlament, Európa Tanács, Vatikán, Európai Unió,
Ferenc pápa felszólal
az Európai Parlamentben
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az egyéni szabadság kiteljesedését összhangba kell hozni a közjóért való munkálkodás szempontjaival. „El kell mélyíteni az emberi jogok kultúráját” - fogalmazott, és elítélően szólt arról, hogy még ma is előállnak olyan helyzetek, amikor emberekkel úgy bánnak, mint tárgyakkal.

Az egyházfő szerint Európa a népek olyan családja, amelyet az egység és a sokszínűség köt össze, és a kontinensnek a szolidaritáson, valamint a szubszidiaritás - az ügyekhez közeli döntéshozatal - elvén kell nyugodnia. Kiemelte, hogy a társadalom alapját a család jelenti.

Ferenc pápa beszélt arról is, hogy helyre kell állítani a munka becsületét, és méltó munkakörülményeket kell biztosítani, el kell kerülni emberek kizsákmányolását. Hangsúlyozottan szólt a környezet megvédésének felelősségéről.

Síkra szállt a jobb élet reményében Európába menekülők befogadása mellett, hangsúlyozva: nem engedhető meg, hogy a Földközi-tenger a menekültek tömegeinek hullámsírja legyen, és az is tűrhetetlen, hogy emberek milliói haljanak éhhalált, miközben nap mint nap több tonnányi élelem kerül a szemétbe.

Martin Schulz EP-elnök a pápa mintegy háromnegyed órás beszédéről azt mondta, hogy az útmutatást nyújt az irányt tévesztett és irányt kereső világban.

Ferenc pápa, Strasbourg, Európai Parlament, Európa Tanács, Vatikán, Európai Unió, ean-Claude Juncker, Martin Schulz, Herman van Rompuy, Matteo Renzi
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Ferenc pápa, Martin Schulz, az Európai Parlament, Herman van Rompuy, az Európai Tanács leköszönő elnöke és Matteo Renzi, az EU soros elnökségét betöltő Olaszország miniszterelnöke
A római katolikus egyházfő mindössze néhány órás strasbourgi tartózkodása során azonkívül, hogy beszédet mondott az EP plenáris ülésén, ellátogatott a szintén strasbourgi székhelyű összeurópai szervezethez, az Európa Tanácshoz is.

A Szentszék 1970-ben szerzett megfigyelői jogállást az Európa Tanácsban, ám a vatikáni állam már 1962 óta tevékenyen együttműködik az 1949-ben létrehozott, jogállamiságra, demokráciára és emberi jogokra ügyelő szervezettel.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.