2014. november 5., szerda

Élőben lett öngyilkos Tăriceanu

Megjelent a Háromszék napilap november 7-i számában.

A szocialistává vedlett volt liberális politikus nem vetett véget életének a kamerák előtt - Isten ments! -, viszont kíméletlenül kinyírta politikai karrierjét. Persze, egyesek mondhatják, hogy Romániában a meredek ideológia váltás nem szempont, bőven benne van a balkáni mocsárban fetrengő román politikában, amihez mindenki hozzászokott már, ideértve a választópolgárokat is.


Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta, Románia, államelnök-választások, Nemzeti Liberális Párt, liberalizmus,
Tăriceanu az európai liberálisok szégyene. Silviu Matei felvétele
Călin Popescu Tăriceanu esetében azonban, nem ilyen evidens a dolog.

Tăriceanu nem egyszeri liberális politikus, a román történelmi pártok egyikének, az 1875-ben alapított és a '89-es rendszerváltás után újraélesztett Nemzeti Liberális Párt oszlopos tagja, sőt elnöke volt. Jóval az átlagon feletti politikai intelligenciával rendelkező, elegáns politikus, a liberális demokrácia elkötelezettje, aki immúnis az opportunizmussal szemben. Legalábbis eddig ezt hittük róla.

A kommunisták leszármazottai kezében levő PSD-hez, és az általuk bábkánt irányított Pontához való csapódásával gyakorlatilag olyan alapvető elveket tagadott meg, melyek korábban köldökzsinórként kötötték a párt nagynevű elődeihez, akik a kommunista börtönökben a legkegyetlenebb kínzásokat is elviselték inkább, minthogy elárulják vagy feladják a liberalizmus ügyét.

Milyen liberális az, aki a kommunistákkal kéjenckedik? Semmilyen! Egy undorító, nulla hitelességű, sikamlós kígyó, aki elődei áldozatos törekvéseit habozás nélkül lehúzta a klotyón!

Etikusságának, önnön hitelességének és emberi méltóságának sírját Tăriceanu már akkor megásta, amikor kilépett a liberális pártból, mert nem értett egyet a szociálliberális koalíció felbontásával. A dolog pikantériája, hogy 2011-ben maga Tăriceanu volt az egyik legvehemensebb ellenzője a szociáldemokraták és a liberálisok alkotta koalíció létrejöttének. Ennél profibban nem lehetséges szájból segget csinálni - gondolná az ember. Naná, hogy lehet!

Kedden, miután a román kormánykoalíciót alkotó pártokkal folytatott megbeszélést követően Ponta Tăriceanut nevezte meg első számú miniszterelnök-jelöltként arra az esetre, ha november 16-án megnyeri az elnökválasztás második fordulóját, a volt liberális pártvezér a hírtévék kamerái előtt kijelentette: ő nem a kormányfői tisztségért cserébe, hanem „feltételek nélkül” támogatja Pontát, és különben is, nem az a fontos, hogy ki lesz a miniszterelnök, hanem az, hogy „megnyerjük” a választást.
Tăriceanu jelenleg a szenátus elnöke, a második ember a hivatali rangsorban az államfő után. 2004 és 2008 között miniszterelnök volt. A liberális pártból való kilépése után Liberális Reform Párt néven új „liberális” formációt hozott létre, mely alakulat tegnaptól az RMDSZ-t is magában foglaló román kormánykoalíció részét képezi. 
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Szerző: Kerekes Gyula
Fotó: Silviu Matei/Mediafax