2014. november 26., szerda

Egy 90 éve elveszettnek hitt világhírű magyar festmény került elő

Mintegy kilenc évtized után visszakerült Magyarországra Berény Róbert festőművész egyik elveszettnek hitt főműve. Az Alvó nő fekete vázával című festményt a Virág Judit Galéria bocsájtja aukcióra december 13-án.


Breuer Eta, Berény Róbert, Alvó nő fekete vázával, Stuart Little kisegér, Virág Judit Galéria,
Paradox helyzet: feltehetően Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című festménye a világ legtöbb embere által látott magyar festmény, dacára annak, hogy eddig egyetlen külföldi tárlaton sem mutatkozott be, és csaknem kilenc évtizedes lappangás után, 1928 óta Magyarországon is ezúttal szerepel első alkalommal kiállításon
A Galéria keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a kép kalandos körülmények között került elő: Barki Gergely művészettörténész 2009 karácsonyán a Stuart Little, kisegér című filmet nézte gyermekével a tévében, amikor a díszletben feltűnt neki a kép.

Kiderült, hogy az értékes alkotást egy pasadenai kereskedésben vásárolták a készítők a filmhez, majd a Berény-kép egy szappanoperában is „szerepelt”, mielőtt a szakembernek sikerült beazonosítania és öt évnyi munkával hazahoznia.

Az Alvó nő fekete vázával című kép Berény Róbert (1888-1953) második feleségét, Breuer Etát ábrázolja, 1927-1928 fordulóján készülhetett, és a Nyolcak tagja egyik főművének számít. A festő a Tanácsköztársaságban betöltött szerepe miatt emigrációba kényszerült és Berlinben telepedett le. Itt ismerte meg magyar származású feleségét, a tehetséges csellistát. 1926-ban amnesztiát kapott, és feleségével együtt tért vissza Budapestre.

Breuer Eta, Berény Róbert, Alvó nő fekete vázával, Stuart Little kisegér, Virág Judit Galéria,
Kelen Anna és Barki Gergely művészettörténészek, valamint Virág Judit galériatulajdonos (k) Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című festményével
Barki Gergely művészettörténész, a Berény-életmű kutatója a budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: kollégáival évtizedek óta fáradoznak azon, hogy felkutassák a magyar művészet rejtett vagy elfeledett műkincseit, amelyekről általában kevés információ áll a rendelkezésre, és legtöbbször csak fekete-fehér reprodukciókon vagy sok esetben karikatúrákon jelennek meg.

A művészettörténész felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évszázad történelmi viharainak köszönhetően a magyar műkincsek szétszóródtak, nem maradtak egy tulajdonban, míg a külföldi festők esetében az életművek csaknem 90 százaléka elérhető.

Hangsúlyozta:
A kép felbukkanása azt igazolja, hogy a kutatóknak mindig nyitott szemmel kell járniuk, még akkor is, ha éppen nem a munkájukra koncentrálnak. Azóta én is másképpen nézem a filmeket.
Barki nem ismerte a kép eredeti színeit, hiszen csak egy 1928-as kiállításról készült fekete-fehér reprodukció állt a rendelkezésére.

Breuer Eta, Berény Róbert, Alvó nő fekete vázával, Stuart Little kisegér, Virág Judit Galéria,
Jelenet a Stuart Little, kisegér c. filmből, háttérben a mű
A felfedezés után két évvel utazott Washingtonba. Találkozott a Stuart Little, kisegér című film díszleteseinek asszisztensével, akinek fogalma se volt arról, hogy ki festette a pasadenai antikváriusnál megvett képet. Miután elszerződött az amerikai filmvállalattól, megvásárolta a festményt és a hálószobája falára függesztette ki.

Barki Gergely emlékeztetett: nem derült fény arra, hogy miként került a kép a tengeren túlra, annyit lehet tudni, hogy utoljára 1928-ban az Ernst Múzeum márciusi csoportos kiállításán szerepelt, de a kép hátoldalán a Munkácsy-céh 1928-as novemberi tárlatának pecsétje is látható.

Virág Judit, a galéria tulajdonosa elmondta, hogy a Nyolcak csoport tagja 1928-tól főművek sorozatát hozta létre. Ennek legismertebb darabjai közé tartozik a Csellózó nő, az Árnyék és Olympia, az Alvó nő rókával, az Eta bundában, az Eta macskával és a most bemutatott festmény is.
A kép tökéletes szintézise mindannak, ami Európában lezajlott. Benne van a francia elegancia és nagyvonalúság, valamint az art deco és a németek szigorúbb, szerkezetesebb jelenléte is felfedezhető rajta - hangsúlyozta a galériavezető hozzátéve, hogy a festmény színvilága az orosz és a holland avantgárd jegyeit viseli.
Az Alvó nő fekete vázával című kép licitje 34 millió forintos kikiáltási árról indul a decemberi aukción.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.