2014. november 27., csütörtök

Döntött az RMDSZ: a szövetség kilép a kormányból

Kolozsváron, a Románia Magyar Demokrata Szövetség operatív döntéshozó testületének - Szövetségi Állandó Tanács - csütörtöki ülésén született meg a várva várt döntés.


magyarság, politika, Ponta-kormány, RMDSZ, román kormány, Románia,

Az államelnök-választás második fordulójának eredményeit és a voksolás üzenetét kielemezve a SZÁT azt javasolta, hogy a szövetség lépjen ki a Victor Ponta miniszterelnök vezette kormánykoalícióból. A végső - de már borítékolható - döntést a december 13-án ülésező Szövetségi Képviselők Tanácsa hozza meg.

A javaslat hosszas - mintegy négyórás - vita után született meg; elsősorban az RMDSZ székelyföldi politikusai szorgalmazzák a kilépést a kormányból. Ma nekik sikerült meggyőzniük a többi területi vezetőt, akik kezdetben inkább hajlottak arra, hogy a szövetség folytassa a kormányzást.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta, a SZÁT határozata javaslat értékű. A kilépésről a Szövetségi Képviselők Tanácsa hozza meg a végső döntést, amelyet december 13-ára hívnak össze Marosvásárhelyre.

Az elnök hozzátette, a döntés azt tükrözi, hogy az RMDSZ vezetői a romániai elnökválasztás második fordulójában leadott magyar szavazatokból megértették a magyar választók hangját. Megjegyezte, hogy a magyar választók mintegy 80 százaléka Klaus Johannist, a Viktor Ponta szociáldemokrata miniszerelnökkel szemben induló jobboldali elnökjelöltet támogatta.

„Megértettük az üzenetet, jobban oda kell fordulnunk a magyar választókhoz” - jelentette ki Kelemen Hunor, megjegyezve, hogy a politikusok akkor is hibáznak, ha figyelmen kívül hagyják a választók üzeneteit, de akkor is, ha mindig a választók elvárásához igazodnak. Hozzátette, a kormánynak az RMDSZ nélkül is megvan a többsége a parlamentben, így az RMDSZ döntése nem befolyásolja a kormányzati stabilitást.

Megértették a fenét!

„Nem akarunk kormányt buktatni” - jelentette ki az elnök. Az RMDSZ a februári kormányválság után lett tagja a harmadik Ponta-kormánynak, a Szociáldemokrata Párt koalíciós partnereként. Éppen hétfőn iktatták be hivatalába Hegedüs Csillát, a magyar párt által delegált új kulturális minisztert, miniszterelnök-helyettest.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre csak elméleti lehetőségként vette számba, hogy az SZKT mégis a kormányon maradásról döntsön. Hozzátette, az elmúlt 25 évben nem történt meg, hogy a szövetség kisparlamentje megfordítsa a szűkebb vezető testületek döntését. Emlékeztetett, hogy a 34 tagú állandó tanácsban ellenszavazat nélkül, két tartózkodással hozták meg a kilépést javasoló döntést.

A folytatásra vonatkozó kérdésekre válaszolva Kelemen Hunor elmondta, a szövetség arra készül, hogy támogassa a parlamentben a Ponta-kormánynak azokat a döntéseit, amelyek az életszínvonal növekedéséhez, munkahelyek létrehozásához, gazdasági stabilitáshoz vezetnek. Emellett pedig meg szeretnék őrizni mindazokat a jogokat, amelyeket az elmúlt 25 évben a magyarok számára kivívtak. Azt is megjegyezte, készek párbeszédet folytatni valamennyi párttal.

Az elnök elmondta, nem tárgyaltak Klaus Johannisszal, és a mögötte álló Nemzeti Liberális Párttal egy új parlamenti többség kialakításáról.

A romániai elnökválasztás november 16-án tartott második fordulójában Klaus Johannis győzött Victor Ponta kormányfővel szemben. Az RMDSZ a magyar választók belátására bízta annak az eldöntését, hogy kire szavaznak, de a kampányban közvetve Victor Pontát támogatta.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI