2014. november 6., csütörtök

Döntött az RMDSZ: a szövetség egyik jelöltet sem támogatja

Kolozsváron, az RMDSZ operatív döntéshozó testületének - Szövetségi Állandó Tanács - csütörtöki ülésén megszületett a majdnem egyhangú döntés: a szövetség egyik jelöltet sem támogatja, arra kérni a választóit, hogy lelkiismeretük szerint szavazzanak a romániai elnökválasztás második fordulójában.


Kelemen Hunor, Klaus Johannis, politika, RMDSZ, Románia, Victor Ponta, államelnök-választások,
(Jövő) Vasárnap szavazunk!
HAJRÁ, SENKI!
„Egyetlen tartózkodással azt a döntést szavazta meg a SZÁT, hogy az RMDSZ a választóinak a belátására bízza, kire szavazzanak a második fordulóban” – ismertette az ülést követő sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök.

A Szövetségi Állandó Tanács egyetlen tagja sem javasolta az ülésen, hogy az RMDSZ a jobboldal „arrogáns” jelöltjét támogassa, aki a kampányban nem hallgatta meg a magyar közösség kérdéseit és negatívan nyilatkozott a magyarokról.
A SZÁT tagjai szinte egyöntetűen elutasították, hogy a szövetség Klaus Johannist támogassa a második fordulóban - mondta Kelemen.
Az RMDSZ elutasítja a jobboldali jelöltnek azt a hozzáállását, hogy „csak a magyarok szavazatait akarja, de nem képes meghallani a magyar közösség vágyait is”.

Ezzel szemben Victor Pontát, aki a 2012-es parlamenti választások után kormányra hívta az RMDSZ-t - tisztességes megbízható partnernek ismerték meg. Kelemen jó döntésének tartotta, hogy a korábbi liberális kormányfőt, Călin Popescu Tăriceanut kérné fel megválasztása esetén kormányalapításra.
Tăriceanut komoly, szavatartó politikusnak tartjuk, aki mindig tisztelettel viseltetett a magyar közösség iránt - jelentette ki Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke kijelentette, Victor Ponta támogatását az tette lehetetlenné az RMDSZ számára, hogy az egyik koalíciós partner a szélsőségesen magyarellenes Corneliu Vadim Tudort is bevonta Ponta támogatói sorába.
Úgy gondoljuk, egyetlen percig, egyetlen óráig sem lehetünk azon az oldalon, amelyiken Corneliu Vadim Tudor van - jelentette ki Kelemen Hunor.
Hozzátette, az RMDSZ az elmúlt 25 évben következetesen harcolt a Corneliu Vadim Tudor által megjelenített „szélsőséges nacionalista, intoleráns, magyargyűlölő, kizárólagosságot hirdető” politika ellen.

Kelemen Hunor elmondta, a szövetség fontosnak tartja a kormányzati stabilitást, és ennek megőrzésén kíván a továbbiakban is munkálkodni. Újságírói kérdésre kijelentette: nem hiszi, hogy a döntés miatt kizárnák az RMDSZ-t a koalícióból.

Kelemen Hunor kijelentette, a választások első fordulójában elért eredményei „nagyjából megfeleltek a várakozásoknak”. Tudták ugyanis, hogy a magyarok kisebb arányban vesznek részt az elnökválasztásokon, mint a többségiek. Újdonságként említette, hogy emelkedett azoknak a magyar választóknak a száma, akik már az első fordulóban a haszonelvű szavazást választották, és valamely román jelöltre szavaztak.

► A Magyar Polgári Párt Johannist támogatja
A romániai elnökválasztás november 16-án tartandó második fordulójában a baloldal jelöltjeként Victor Ponta miniszterelnök, a jobboldal jelöltjeként pedig Klaus Johannis, Nagyszeben szász polgármestere mérkőzik meg egymással. 
Az első fordulót Ponta nyerte a szavazatok 40 százalékával. Johannist a választók 30 százaléka támogatta. Az erdélyi megyékben – Hunyad megye kivételével – Johannis szerzett több szavazatot, a Kárpátokon túl Pontát támogatták többen.
Ponta helyesnek tartja az RMDSZ döntését

A baloldal államfőjelöltje egy nagybányai kampányrendezvényen reagált az RMDSZ csütörtökön hozott döntésére.


A román miniszterelnök helyesnek tartja, hogy az RMDSZ választói belátására bízza, kit támogatnak az elnökválasztás második fordulójában. Úgy értelmezte Kelemen Hunor nyilatkozatát, hogy a szövetség „kinyilvánította”: nem támogatja Klaus Johannist, mert ő soha nem mondta meg, miként védené a kisebbségek jogait.

Ponta nyomatékosította, államfőként minden román állampolgárt képviselni kíván származási helyre, nemzetiségre, felekezeti hovatartozásra való tekintet nélkül.
Míg románok, míg valóban románnak érzik magukat, kötelezettségeim vannak velük szemben - idézte Victor Ponta nyilatkozatát az Agerpres hírügynökség.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.