2014. november 21., péntek

Bűnvádi eljárás indult Markó Attila ellen

FRISSÍTÉS: Markó Attila őrizetbe vételének és előzetes letartóztatásának engedélyezését kérte a képviselőháztól péntek délután a DNA (közlemény).

A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) közleménye szerint Markó Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő ellen hivatali visszaélés gyanújával indult bűnvádi.


Markó Attila, DNA, Alina Bica, DIICOT, korrupció,

A DNA gyanúja szerint az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Ügynökség keretében működő Központi Kárpótlási Bizottság (ANPR), melynek a sepsiszentgyörgyi képviselő is tagja volt, 2011-ben egy a természetben vissza nem szolgáltatható Bukarest melletti 13 hektáros telek után túlbecsült összegű kárpótlást hagyott jóvá és ezzel 62 millió eurós kárt okozott az államnak.

Ebben az ügyben már őrizetbe vették a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) főügyészét, Alina Bicát és a kártérítési bizottság másik három tagját, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.
 Markó Attila reakciója:
Egy Facebookon közzé tett bejegyzésben a képviselő leszögezte, hogy semmi köze nincs a „Bica-féle cirkuszhoz”, nem is vádolják bűnrészességgel.
Hozzátette: az állítólagos érintetteket, vagyis a kárpótolt személyeket nem ismeri, mind a neveket, mind az összefüggéseket a médiából maga is most először hallotta. Úgy vélte, hogy ellene a vád pusztán az, hogy a restitúciós hatóság keretében működő központi kártérítési bizottság tagja volt, amikor a szóban forgó döntés született. 
„Mindaddig amíg a hatóság elnöke, négy alelnöke, és az igazságügyi minisztérium képviselője (akik 6 személyt jelentenek a 11 tagú bizottságból) helyesnek minősített bármit az ülésenként amúgy sok száz vagy ezernél is több ügyben, addig nekem sem minőségem, sem pedig értelme nem volt azt megkérdőjelezni. A bizottság elé amúgy is csak egy táblázat került, nem a dossziék” - írta a képviselő.
A korrupcióellenes ügyészek szerint a bizottság tagjai tudatosan szemet hunytak afölött, hogy a telek értékét meghatározó szakértő a valós érték háromszorosát állapította meg.

A Mediafax hírügynökség ügyészségi forrásokból arról értesült, hogy Alina Bica a jóindulatért cserében közvetítőkön keresztül egy telket kapott a Bukarest melletti Snagovon, amelyet később eladott.

 Markó Attila képviselőt a Székely Mikó Kollégium 2002-ben történt visszaszolgáltatásáért két társával együtt már perbe fogta a korrupcióellenes ügyészség, és 2012-ben alapfokon háromévi börtönre ítélték a bu­zăui bíróságon nagy értékű hivatali visszaélés miatt. A fellebbezés után a per a ploieşti-i táblabíróságon folytatódik (közben – képviselővé választása után – Markó a legfelsőbb törvényszéket is megjárta, de onnan visszaküldték a területileg illetékes ítélőtáblához), a következő tárgyalást november 24-ére, hétfőre tűzték ki.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI