2014. november 14., péntek

Băsescu is beszállt a kampányba

A külföldön élő románokhoz és egykori támogatóihoz intézett felhívást a hivatalából decemberben távozó Traian Băsescu román államfő pénteken.


Traian Băsescu, Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu, államelnök-választások, Románia, politika,
Victor Ponta és Traian Băsescu. Fotó: Octav Ganea/Mediafax
Felszólította őket, hogy járuljanak az urnákhoz az elnökválasztás második fordulójában, és ne engedjék az országot az általa hazug és demagóg politikusnak nevezett Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök kezére jutni.

Băsescu kijelentette: a Ponta-kormány szándékosan akadályozza a hagyományosan a jobboldallal szavazó külföldön élő románokat abban, hogy leadják voksukat. A távozó államfő szerint az emberek úgy védhetik meg alkotmányos jogaikat, ha elmennek voksolni.

Az államfő arra utalt, hogy az első fordulóban több nyugat-európai országban sorok alakultak ki a román külképviseleteknél, és sok román állampolgárnak nem sikerült leadnia voksát. Az ellenzék újabb külföldi szavazókörök megalakítását követelte, de Titus Corlățean külügyminiszter inkább lemondott hivataláról, arra hivatkozva, hogy ez törvénytelen lenne.

Băsescu péntek este rámutatott: csak az országon belül nem szabad a két forduló között megváltoztatni a szavazókörök választási névjegyzékét, de külföldön mindenki pótlistán szavaz.
Semmilyen jogi akadálya nem volt annak, hogy bővítsék a külföldi szavazókörök hálózatát, ezt a Központi Választási Iroda is megerősítette - tette hozzá.
Az elnök szerint több uniós ország is jelezte, hogy kész segíteni Romániának további szavazókörök kialakításában, azonban a Ponta-kormány nem élt a lehetőséggel.

Băsescu felidézte, hogy 2009-ben neki is a külföldön leadott szavazatokkal sikerült szoros küzdelemben szociáldemokrata ellenfelén felülkerekednie, és arra kérte az emigrációban élő románokat, hozzák meg azt az áldozatot az országban élő gyermekeikért és szüleikért, hogy most is elmennek szavazni.

A „replika jogán” Băsescu éles támadást intézett az elnöki tisztség megszerzésére esélyes Victor Ponta ellen, aki évek óta a „gyűlöletes Băsescu-rendszer” ellenfeleként igyekszik politikai tőkét kovácsolni magának, és Călin Popescu Tăriceanu liberális szenátusi elnökkel közösen kampányol.
A "Băsescu-rezsim" tíz évéből hétig Tăriceanu vagy Ponta volt a kormányfő, egy évig pedig a PSD Pontával együtt részt vett a kormánykoalícióban - emlékeztetett Băsescu.
Mint mondta, valójában két éve volt arra, hogy a vele szoros kapcsolatot ápoló Emil Boc kormányával hatalmas áldozatok árán rendbe tegyék az ország makrogazdasági mutatóit, a Tăriceanu-kormány „felelőtlen költekezése” után.
Ponta ma a Boc-kormány áldozatának köszönhetően henceghet a gazdasági növekedéssel, és vásárolhat közpénzen szavazatokat. Ezek az emberek gyűlöletet szítanak, Băsescu-hívekre és jó választókra osztják az országot. Ezért arra kérem a Băsescu-híveket, jöjjenek vasárnap szavazni, és leckéztessék meg őket. Ne engedjék, hogy az országukat kifosszák ezek a demagógok, akik mögött korrupt hordák bújnak meg - hangzott a távozó elnök felhívása.
A szociáldemokrata Victor Ponta az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség jelöltjével, Klaus Johannisszal mérkőzik meg az elnökválasztás vasárnapi második fordulójában, amelyben eldől, melyikük lesz Románia elnöke a következő öt évben.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI