2014. november 16., vasárnap

Nem derült ki egyértelműen, ki győzött, de...

A vasárnap este, 21 órakor közzétett exit-pollokból nem derült ki egyértelműen, hogy Victor Ponta vagy Klaus Johannis győzött a romániai elnökválasztáson.


Románia, államelnök-választások, Klaus Johannis, Victor Ponta, politika, exit-poll,

A szociáldemokrata kormányfőhöz közel álló Romania TV a CSCI közvélemény-kutató cég adatait ismertette, amelyek szerint Ponta a voksok 50,72 százalékát kapta, míg Johannis 49,28 százalékot szerzett. Ponta vezet az Antena 3 hírtelevízióban közölt Sociopol exit pollban is 50,9-49,1 százalék arányban.

A viszonylag kiegyensúlyozott, de inkább ellenzéki hangvételű Digi24 hírtelevízió az IRES szociológiai mérését ismertette, amely szerint Johannis győzött 50,9-49,1 arányban. A román köztelevízió (TVR) a CURS-Avantgarde közvélemény-kutató intézettől rendelt felmérést, ebben az adatsorban Johannis vezet 51,5 százalékkal.

A vasárnapi urnazáráskor közzétett exit-pollok mindegyike azokat az adatokat tükrözi, amelyeket 19 óráig rögzítettek a kérdezőbiztosok a szavazóhelyiségekből távozó emberek nyilatkozatai alapján.Klaus Johannis az urnazárást követő vasárnapi beszédében kijelentette, „hihetetlen” módon a vasárnapi választás tétje a „szavazati jogért való küzdelem” volt. Ezzel arra utalt, hogy külföldön túl kevés szavazókörzetet biztosított a kormány, ezért ott hatalmas sorok kígyóztak egész nap. Johannis külön megköszönte a külföldön élő román állampolgároknak, hogy elmentek szavazni a nehézségek ellenére is.

Arra kérte a szavazókörzetekben lévő szimpatizánsait, hogy maximálisan figyeljenek oda a szavazatszámlálásra. Hangoztatta, hogy a választás csak akkor ér véget, amikor az alkotmánybíróság is jóváhagyja a központi választási iroda által közölt végeredményt. Ezzel arra utalt, hogy az exit-poll felmérések annyira szoros versenyt mutatnak közte és a másik jelölt, Victor Ponta jelenlegi miniszterelnök között, hogy még nem lehet tudni, melyikük nyert.

Johannis szerint a vasárnapi szavazás is megerősítette, hogy módosítani kell a választási törvényt, így be kell vezetni az elektronikus voksolást, és a levél útján történő szavazást is lehetővé kell tenni.

A választások előtt esélyesebbnek tekintett Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök közvetlenül urnazárás után nem szólalt meg. Liviu Dragnea, PSD főtitkára is a szavazatszámlálás korrektségére hívta fel a figyelmet, szerinte Ponta enyhe különbséggel nyert.

A Romániától nyugatra fekvő országokban még nem zárult le a külföldi voksolás az első exit pollok közzétételének időpontjában, mindenütt helyi idő szerint 21 órakor zárnak a szavazóhelyiségek. 

Teodor Meleșcanu külügyminiszter délután azt mondta, külföldön háromszor annyian voksoltak vasárnap, mint a november 2-ai első fordulóban, amikor több mint 160 ezer szavazatott adtak le a külföldön dolgozó román állampolgárok.

Az első hivatalos részeredményeket hétfő hajnalban teszik közzé.

Vasárnap este Johannis szimpatizánsai több romániai nagyvárosban az utcára vonultak. Bukarestben a kormány épülete előtt tüntettek, majd a PSD székháza elé vonultak az ellen tiltakozva, hogy a kormány nem biztosított elegendő szavazókörzetet a külföldön élő románoknak.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Digi24