2014. november 15., szombat

Az ember, aki megmutatja a természet valódi arcát

Máté Bence ifjú természetfotóst a világ legjobbjai között tartják számon, de vajon ki rejtőzik az objektív mögött?


Máté Bence, photo, természetfotó, kultúra, állatvilág, Böjte Csaba, Dévai Szent Ferenc Alapítvány,
Csaba testvér és Máté Bence
Az ifjú természetfotós a Kossuth Rádiónak mesélt munkáiról, szakmájáról, és azt is elmondta, mi a jó fotó készítésének három fő titka.

Bence legutóbb Erdélyben járt, és Böjte Csaba ferences szerzetes kérésére medvefotózáshoz alkalmas leseket épített a Dévai Szent Ferenc Alapítvány részére, hogy a fotó- és természetjáró turizmus minden csínját-bínját megtanulhassák a gyerekek. A leseket az Alapítvány üzemeltetheti majd, ami során a természettel és különböző érdeklődésű emberekkel is kapcsolatba kerülhetnek, így lehetőséget kapnak arra, hogy szeretettel csinálják a szakmát.
Annyira megfogott, amit ott láttam, az az életstílus, amit Böjte Csaba képvisel, hogy az egészet, amit eddig elértem és felépítettem, gyakorlatilag átadnám neki. Azokban az árvaházakban, ahol jártam, olyan légkör uralkodott, amilyet eddig sehol máshol nem tapasztaltam: a gyerekek vidámak, nemcsak iskolába járnak, hanem egy közösséget kovácsolnak - mondta Máté Bence a közrádió Szombat délelőtt című műsorában.
Máté Bence, photo, természetfotó, kultúra, állatvilág, Böjte Csaba, Dévai Szent Ferenc Alapítvány,
Máté Bence Csaba testvérrel és önkéntes csapatával Tusnádfürdő közelében
A fotós rendkívül elfoglalt, nagyon sok felkérést kap, ezért nehezen tud szelektálni, tíz lehetőségből körülbelül csak egyet tud kihasználni. „De így élvezem, nem egy versenyfutás” - fogalmazott.

Néhány éve egy olyan rendszer kiépítésén munkálkodnak kollégáival, amely alkalmas lesz arra, hogy online lehessen megfigyelni, mi zajlik épp a lesek előtt.

Máté Bence úgy véli, szakmájával 15-20 másikat is érint, hisz a természetfotózásba beletartozik az is, hogy miként menedzseli magát, hogyan irányítja a csapatát, hogy talál új témákat, miként tanulja meg az egyes állatok viselkedését, és hogy bukkan rá új technikai megoldásokra.
Számomra a legizgalmasabb az az út, amely a gomb lenyomásához vezet, a fotózás legjobb része egy érdekes projekt megvalósítása - állapította meg.
A fotóművész szerint a jó fotó elkészítésének három titka van: a technikai tökéletesség, az újszerűség - olyan témát látni, amelyet korábban még nem -, és a megismételhetetlenség, amelyben nagy szerepe van a véletlennek, amihez ugyanakkor sok időt kell a természetben tölteni.
Utóbbiban nincs önfeláldozás, még ha kívülről annak is tűnik, belülről nem az, inkább egy játék - hangsúlyozta.
A fotózás egy szubjektív műfaj - folytatta, ha egy fotó elnyer egy díjat, az nem azt jelenti, hogy a fotós a legjobb, hanem hogy az aktuális zsűri által legjobbnak ítélt képet ő készítette.
Máté Bence jelenleg vidrafotózással foglalkozik, hétfőn azonban már dámszarvasok kerülnek a lencséje elé a tamási csillagfényben. Aztán Dél-Franciaországban flamingókat, január-februárban pedig az itthoni téli madárvilágot fotózza majd.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: Kossuth Rádió | Fotók: Facebook/Bence Mate's Photography