2014. november 1., szombat

Angyalok útján: ezer papírmadár az elhunyt gyermekek emlékére

Ezer egyforma papírdarvat hajtogattak Pécsett, amiket a gyermektemetőnél, az Örök Gyermek Emlékműnél helyeztek el a mécsesek között. Az origamikra azoknak a nevét írták rá a hozzátartozók, akik túl korán mentek el.


Szemem Fénye Alapítvány, megemlékezés, Mindenszentek napja, gyász, halottak napja, papírdarvak, papírmadarak,
Felröppenni készülő darvak, szelíden hunyorgó mécsesek
A tíz éves hagyományt egy alapítvány kezdte, amely tagjai a beteg gyerekek ellátásában, és a gyász feldolgozásában is segítenek a szülőknek. 

Az alapítvány ezekben a napokban külön is odafigyel azokra a családokra, akiket veszteség ért. Mivel a papírdaru a béke szimbóluma, ezért választották ezt a madarat.
Egy ősi japán legenda alapján választotta a papírmadarat az alapítvány, miszerint aki ezer papírdarvat hajtogat, annak teljesülhet egy kívánsága és ezért az emlékezést szimbolizálják ezek az origamik, darvak - mondta a Babos Orsolya, a Szemem Fénye Alapítvány családtámogató csoportvezetője.
Szemem Fénye Alapítvány, megemlékezés, Mindenszentek napja, gyász, halottak napja, papírdarvak, papírmadarak,
A darvak a be nem teljesült kívánságok és a teljessé nem vált életek emlékét őrzik
A Szemem Fénye Alapítvány 2012-ben nyitotta meg a Dóri-házát, ahol nemcsak a súlyosan beteg gyerekekre, hanem szüleikre is gondolnak. Itt családi környezetben lehetnek együtt, miközben 24 órában ápolók figyelnek rájuk.
 Egy hirosimai kislány, Sadako Sasaki mindössze két éves volt, amikor 1945. augusztus 6-án az amerikai haderők atombombát dobtak Hirosimára. A kislány minden álma az volt, hogy egyszer testnevelő tanár lehessen. 11 éves korában, amikor egy versenyre gyakorolt, hirtelen megszédült és összeesett. 
Az orvosok megállapították, hogy leukémiában szenved. Gyógyulásában bízva elkezdte hajtogatni a madarakat, de életében csupán a 644 madárig jutott. A maradék 356 darvat barátai és iskolatársai hajtogatták meg, és végül Sadako sírjába helyezték. Így őrzik tehát a darvak a be nem teljesült kívánságok és a teljessé nem vált életek emlékét
► Ady Endre: Halottak napján

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: M1 | Szemem Fénye Alapítvány