2014. november 4., kedd

A szavazás térképe: Egy Románia, három ország

A romániai elnökválasztás vasárnap lebonyolított első fordulójában Erdély és Bánság ismét a jobboldalra, míg Olténia, Munténia és Moldva a baloldalra szavazott. 


Románia, államelnök-választások, politika, Klaus Johannis, Victor Ponta, Kelemen Hunor,
Erdély a jobboldalra, az ország többi része a baloldalra szavazott
Több román hírtelevízió, portál és nyomtatott lap is térképen mutatta be, melyik elnökjelölt végzett az élen Románia 41 megyéjében.

A grafikákon az látszik, hogy:
Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő a Kárpátokon kívüli megyékben, valamint Hunyad és a Krassó-Szörény megyében előzte meg ellenfeleit,
a két magyar többségű székelyföldi megyében - Hargita és Kovászna - Kelemen Hunor, az RDMSZ jelöltje kapta a legtöbb voksot,
Erdély többi megyéjében Klaus Johannis végzett az élen.
Romániában a korábbi választásokon is bebizonyosodott, hogy a jobboldalnak inkább Erdélyben, míg a baloldalnak inkább a Kárpátokon kívüli térségekben, a korábbi román királyság területén vannak támogatói.

Az Adevărul az IRES közvélemény-kutató cég által (az exit poll készítésével párhuzamosan) végzett szociológiai felmérést ismertetve arról írt, hogy Victor Pontára elsősorban az idősebb korosztály és az iskolázatlanabb, falusi emberek szavaztak, míg Klaus Johannis szavazótáborában több a fiatal, tanultabb, városi ember.

A Digi 24 hírtelevízió azzal egészítette ki a második fordulóba bekerült két elnökjelölt szavazóinak „portréját”, hogy a Victor Ponta azokban a megyékben volt népszerűbb, ahol az országos átlagnál magasabb a munkanélküliek és nyugdíjasok aránya, ezzel magyarázva a szociáldemokrata jelölt győzelmét a - munka nélkül maradt bányászok és kohászok szociális gondjával küzdő - dél-erdélyi Hunyad, illetve bánsági Krassó-Szörény megyében.

Hát én immá' kit válasszak? Dilemma előtt az RMDSZ és a magyar szavazók
► Az ultranacionalista Vadim Tudom Pontát támogatja
► Klaus Johannis nem alkudozik a kiesett jelöltekkel

Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök mintegy tízszázalékos előnnyel zárta az első fordulót Klaus Johannis nagyszebeni polgármesterrel, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség államfőjelöltjével szemben. Ők ketten jutottak a romániai elnökválasztás november 16-án megrendezendő második fordulójába.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Adevărul