2014. november 26., szerda

A református egyház elveszíti a Székely Mikó Kollégium tulajdonjogát

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt indított büntetőperben a ploiești-i táblabíróság jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre módosította a restitúciós bizottság tagjaira alapfokon kiszabott börtönbüntetéseket, és megerősítette az első fokú ítélet azon részét, amely szerint a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett.


Székely Mikó Kollégium, Mikó-ügy, Markó Attila, Marosán Tamás, Református Kollégium, Erdélyi Református Egyházkerület, Sepsiszentgyörgy,
A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium
Első fokon a bíróság 2012-ben a közérdek elleni visszaélésnek minősítette azt, hogy a háromtagú restitúciós bizottság 2002-ben, egy korábbi kormányrendeletet végrehajtva, visszaadta a kommunizmus idején államosított sepsiszentgyörgyi épületegyüttest az Erdélyi Református Egyházkerületnek.

A ploiești-i táblabíróság szerdán a bizottság két - korábban letöltendő szabadságvesztésre ítélt - tagja, Markó Attila és Marosán Tamás 3-3 éves büntetését ötéves próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre változtatta, a korábban 3 éves felfüggesztett börtönre ítélt Silviu Clim fellebbezését pedig elutasította.

A jogerős végzés eltörölte az első fokú ítélet azon részét, amely elrendelte 1,14 millió lej értékű vagyon elkobzását az egyházkerülettől.

Jogerőre emelkedett az a rendelkezés, amely szerint visszaállítják a „bűncselekmény előtti” tulajdonjogi helyzetet, megsemmisítik az iskolaépület visszaszolgáltatásáról szóló 2002-es jegyzőkönyvet, és törlik azt a telekkönyvi bejegyzést, amellyel az egyház tulajdonába került az iskolaépület.

Székely Mikó Kollégium, Mikó-ügy, Markó Attila, Marosán Tamás, Református Kollégium, Erdélyi Református Egyházkerület, Sepsiszentgyörgy,
Bocskay Vince egész alakos Mikó-szobra a sepsiszentgyörgyi Erzsébet Parkban, háttérben a Székely Mikó Kollégium épülete
A három éve zajló Mikó-per nagy felháborodást váltott ki az erdélyi magyarság körében, 2012 októberében a történelmi egyházak és az erdélyi magyar pártok közös demonstráción tiltakoztak Sepsiszentgyörgyön az első fokú ítélet ellen, amelyen egyértelművé tették, hogy ezt az ügyet az egyházi ingatlanok újraállamosítását célzó kísérletnek tekintik.

Az amerikai külügyminisztérium 2013-ban több kongresszusi képviselő megkeresésére reagálva jelezte: figyelemmel kíséri a Mikó-pert, és nagy hangsúlyt helyez a kommunista rezsim által elkobzott egyházi vagyon visszaszolgáltatására.
Markó Attila ellen, akit 2012-ben az RMDSZ parlamenti képviselőjévé választottak, a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) egy másik ingatlan-visszaigényléssel kapcsolatos ügyben is bűnvádi eljárást indított hivatali visszaélés gyanújával, és kérte a képviselőház hozzájárulását a politikus előzetes letartóztatásba helyezéséhez. A képviselőház jogi bizottsága szerdai ülésén Markó Attila távollétében jövő hétre halasztotta a DNA „kiadatási kérelmének” véleményezését.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrós: MTI