2014. november 17., hétfő

Immár hivatalos: Klaus Johannis Románia új államelnöke

Klaus Johannis csaknem tízszázalékos előnnyel nyerte a romániai elnökválasztást szociáldemokrata ellenfelével, Victor Pontával szemben - derült ki ma a szavazatok 99,07 százalékának megszámlálása után.


államelnök-választások, Románia, politika, magyarság, Klaus Johannis, Victor Ponta, BEC,
Klaus Johannis Románia új államelnöke
Az országos választási iroda által hétfő reggel közölt részeredmények szerint Johannis az addig összesített voksok 54,50, Ponta pedig 45,49 százalékát szerezte meg.

Részvétel

A romániai elnökválasztás második fordulójában a szavazásra jogosult 18,3 millió választópolgár 64,10 százaléka szavazott.

Bár a szavazás napján délutánig a Pontát támogató déli, Duna menti megyékben volt a legmagasabb részvétel, estére a Johannis mellett álló erdélyi megyék is az élbolyba kerültek a jelenléti ranglistán: 

A legmagasabb részvételi arány Ilfov megyében volt (80,23%), de a nap végére Kolozs (69,53%), és Szeben megye (66,59%) is feljött az első öt megye közé.

 A legalacsonyabb arányú részvétel a magyarlakta térségekben volt: Hargita megyében a jogosultak 47,83, Kovászna megyében 49,85, Szatmár megyében 52,97 százaléka járult az urnákhoz.

► A magyar részvétel Hargita megyében majdnem 4, Kovászna megyében pedig csaknem 7 százalékkal magasabb volt vasárnap, mint a két héttel korábbi első fordulóban, amikor két magyar jelölt is szerepelt még a 14 elnökjelölt között.

► Bár Székelyföldön viszonylag alacsony volt a részvétel, Klaus Johannis a két magyar többségű megyében aratta a legmagasabb arányú győzelmet: a részeredmények szerint Hargita és Kovászna megyében is a voksok csaknem 80 százalékát szerezte meg.

► Az országos választási iroda közölte, hogy a csaknem 300 külföldi szavazókörben közel 380 ezer román állampolgár adta le voksát.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.