2014. november 29., szombat

85 éve debütált színpadon a Légy jó mindhalálig

Móricz Zsigmond, Légy jó mindhaláli, évforduló, kultúra, Nemzeti Színház, színház, irodalom, Hevesi Sándor, Vaszary Piroska
Vaszary Piroska
Fotó: Tóth Margit, 1929

85 éve, 1929. november 29-én mutatta be a budapesti Nemzeti Színház Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című színművét.


Móricz 1920-ban megjelent regényének színpadi változatában Nyilas Misi szerepét színésznőre, Vaszary Piroskára bízta Hevesi Sándor igazgató-rendező. A színésznőt addig komikaként ismerte a színházi közönség, a nézőkre beszédének és mozgásának komikumával, maszkjainak groteszkségével hatott. Ekkor lehetőséget kapott arra, hogy megmutassa drámai vénáját: Nyilas Misi szerepe kihozta belőle legmélyebb lelki hangjait.

A darab évekig telt házzal ment, ami nemcsak Vaszary Piroska alakításának volt köszönhető, hanem a színmű mondanivalójának is.
Az írónak sikerült valami egyetemest, minden emberre érvényest kifakasztani. Minden ember Nyilas Misi. Minden ember kapott gyermekkorában valami olyan sebet, ami a felnőtt korban is sajog. Minden ember szenvedett gyermekkorában igazságtalanságot, amelyet nem tud elfelejteni. Minden ember szenvedett amiatt, hogy a felnőttek nem értik meg és meggyanúsítják legszebb impulzusait - írta 1931 júliusában a Nyugatban Schöpflin Aladár kritikus, irodalomtörténész, a Légy jó mindhalálig századik előadása után.
Azóta számos feldolgozást, színpadra állítást élt meg Móricz klasszikus műve. 1991-ben a debreceni Csokonai Színházban, a teátrum százhuszonöt éves fennállásának alkalmából mutatták be először a Légy jó mindhalálig musicalváltozatát, amely azóta számos belföldi és külföldi bemutatót élt meg. Zenéjét Kocsák Tibor, librettóját Miklós Tibor írta.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTVA