2014. október 28., kedd

Újra tüntettek az internetadó ellen

A kormány által bevezetni tervezett internetadó ellen kezdődött újabb tüntetés Budapesten, az V. kerületi József nádor téren kedd este. A felszólalók a törvényjavaslat visszavonását követelték, majd a budai Clark Ádám térre indultak a tiltakozók.


adócsomag, Fidesz, internetadó, Magyarország, Orbán-kormány, Gulyás Balázs,
Megint villogtak a mobilok Budapesten
Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója azt mondta: vasárnapi tüntetésükön már nagyon sokan megmutatták, hogy a „magyar nép nem kér” Orbán Viktor miniszterelnök internetadójából.

Várady Zsolt, az iwiw közösségi portál alapítója a teret teljesen megtöltő tömeg előtt azt mondta, azért a nulla kilométerkőhöz mennek, mert ezzel akarják megüzenni a kormánynak, hogy mennyi adót fizetnének az internethasználatért.

„Az internetadó egy jelképe a kormány önkényuralmának” - hangoztatta, majd hozzátette: „Sokan vagyunk, és a céljaink tiszták, éppen ezért az internetadó bevezetését meg tudjuk akadályozni”. Szólt arról is, hogy az adó korlátozná az internet és az információ szabadságát is. „Az ideális adó mértéke nem 5000 vagy 700 forint, hanem nulla” - hangsúlyozta. Várady Zsolt kijelentette: nem csak az internetadót kell „legyűrnünk”, el kell hinni, hogy képesek vagyunk befolyásolni az államot.

adócsomag, Fidesz, internetadó, Magyarország, Orbán-kormány, Gulyás Balázs, tüntetés
Amikor a „NEM A NETADÓRA”
feliratú transzparenst a menet
legelején vivő aktivisták az
Erzsébet híd elejéhez értek,
a tömeg vége a Dohány utca
magasságában vonult.
Füzessy Károly diákaktivista felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak Budapesten, hanem más magyarországi nagyvárosokban, sőt Varsóban is tiltakoznak az internetadó ellen.

Az aktivista nyílt vitára szólította fel Orbán Viktor miniszterelnököt az internetadóról. Ha nem sikerül meggyőzni, vagy nem jön létre a „nemzeti konzultáció”, akkor folytatják tiltakozást - tette hozzá.

Szavai szerint nem fogják hagyni, hogy megszavazzák az adót rögzítő törvénytervezetet. Részleteket ezzel kapcsolatban ugyan nem közölt, de azt mondta, legkésőbb a szavazás napján újra találkoznak, és megakadályozzák, hogy „kivessék az igazságtalan és szükségtelen adót”.

A beszédeket követően a tömeg egy platós teherautó mögött megindult a József nádor térről, a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elől az Erzsébet tér, Astoria, Erzsébet híd, Lánchíd utca útvonalon a Clark Ádám térre.

Az internetadó bevezetése ellen Budapest mellett több nagyvárosban is tüntettek kedd este. Debrecenben, a Nagytemplom előtti Kossuth-szobornál rendezett tüntetés szónokai a „közösségek elleni támadásnak” nevezték az internetadót, valamint „élhető országot és élhető közösségeket” sürgettek.

Nyíregyházán és Szegeden a demonstrálók használt számítástechnikai eszközöket szórtak a helyi Fidesz-iroda elé. Tüntetés volt Miskolcon, Győrben és Pécsen is. A demonstrációk valamennyi vidéki helyszínen békésen, rendbontás nélkül fejeződtek be.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI