2014. október 1., szerda

Tetőződött az Aral-tó katasztrófája

Az Aral-tó valaha a Föld negyedik legnagyobb tava volt, ma nagyrészt erősen mérgező, kavicsos sósivatag Kazahsztán és Üzbegisztán – két korábbi szovjet tagköztársaság – határában.


Aral-tó, természeti katasztrófa, NASA, környezeti katasztrófa, Kazahsztán, Üzbegisztán,
Az Aral-tó mára nem más, mint egy óriási közegészségügyi veszélyzóna.
Christopher Herwig felvétele.
A CNN tegnap közölte a NASA műholdjának megdöbbentő felvételeit a vízfelület elmúlt 14 évben történt zsugorodásáról.

A téma azért aktuális, mert az Aral katasztrófája idén tetőzött: a tó történetében először fordult elő, hogy a nagyobb, déli tenger keleti lebenye teljesen kiszáradt. A változások következtében a tudósok már rég nem egyetlen Aral-tóról beszélnek: megkülönböztettek egy Északi Aral-tavat (Kis Aral-tó) és egy Déli Aral-tavat (Nagy Aral-tó).

Aral-tó, természeti katasztrófa, NASA, környezeti katasztrófa, Kazahsztán, Üzbegisztán, Aral-tó, természeti katasztrófa, NASA, környezeti katasztrófa, Kazahsztán, Üzbegisztán,
A vízfelületek nagyságának változása látható 2000 augusztusa és 2014 augusztusa között. A vékony fekete kontúr azt mutatja, hol volt a tó partja a '60-as évek elején.

Az Aral-tavat a hatvanas években a Szovjetunió optimista természetalakító politikájának részeként tették tönkre. A környező hegyekből érkező folyókat (Amu-darja, Szir-darja) elterelték, hogy Kazahsztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán sivatagainak közepén gyapotot termesszenek és farmokat hozzanak létre. Ezzel halálra ítélték a tavat.

Az Aral-tó eltűnése nem csak a belőle élő, mára összeomlott halászati és más ipar tragédiája miatt ijesztő: a zsugorodó vízfelület egyre sósabb, mindenféle műtrágyával és növényvédő szerekkel szennyezett. A kiszáradt tómeder felől toxikus sóviharok sújtják a környező szárazföldi területeket. Az Aral közvetlen térsége nem más, mint egy óriási közegészségügyi veszélyzóna.

A NASA honlapja azt írja, hogy a hirtelen vízveszteség miatt felgyorsult az Aral-tavak térségének lokális klímaváltozása is: a nyarak egyre szárazabbak és elviselhetetlenebbek, a telek egyre hidegebbek.

Az Aral vízfelülete 1960-ban több mint 68 900 km² volt. Pár éven belül ez a szám nulla lesz. Kevés ehhez fogható kárt okozott az ember a Földön az elmúlt néhány ezer évben.
 
Forrás: Heti Válasz (valasz.hu)