2014. október 10., péntek

Szobrot állítanak a Wikipédiának Lengyelországban

Wikipédia, Wikipédia-szobor, Wikipédia-emlékmű, Krzysztof Wojciechowski, Lengyelország, Slibice

A Lengyelországban rendkívül népszerű szabad internetes enciklopédia szerzőinek tiszteletére a nyugat-lengyelországi Slubice határvárosban állítanak szobrot. A 47 ezer zlotyba került emlékművet az önkormányzat financirozta, október 22-én avatják fel a slubicei Frankfurt téren. 


A kezdeményező Krzysztof Wojciechowski professzor, a slubicei Collegium Polonicum igazgatója csütörtökön elmondta, hogy ez lesz a világ első Wikipédia-emlékműve. Mint mondta, valósággal ámulatba ejti őt az a hatalmas és megbízható munka, amely a Wikipédia mögött van.

A Wikipédiát bárki bővítheti, de vannak szerkesztői, akik ügyelnek arra, nehogy hamis vagy nem helyénvaló tartalmak kerüljenek fel rá.

Lengyel nyelven már több mint 1 millió szócikk található rajta, ami vetélkedik a francia vagy spanyol szócikkek számával. Naponta több mint 200 új lengyel szócikk kerül fel rá. Havonta mintegy 5 ezer lengyel szerkesztő működik közre a munkában.
Kész vagyok térdre borulni a Wikipédia előtt, ezért találtam ki az emlékművet, ahol ezt megtehetem - jelentette ki Wojciechowski.
A szobor nem egészen 2 méter magas lesz, és sárgarézre emlékeztető farostlemezből és műgyantából készül. Egy örmény szobrász, Mihran Hakobján munkája, aki a Collegium Polonicumban tanult. 

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
Fotó: AP/Adam Czernenko,Krzysztof Wojciechowski