2014. október 9., csütörtök

Sajátjának tekinti

kémiai Nobel-díj, nanoszkópia, Nobel-díj, orvostudomány, Stefan W. Hell, tudomány, Románia, kisebbségek

A képen látható úriember az erdélyi magyar sajtónak „erdélyi”, a románnak meg természetesen „román”, az igazság pedig - mint általában - valahol középen van.


A sváb Stefan W. Hell, akit a '70-es években Ceaușescu fejpénzért kutyástul, macskástul eladott Nyugat-Németországnak, valóban Romániában, Aradon született, de körülbelül annyira román, mint amennyire a Pitești-en gyártott Dacia Logan, vagy a Marosvásárhelyen született „Ladislau Bjoloni”. Semennyire.

Egész addig, amíg szerdán Stockholmban be nem bejelentették, hogy két amerikai kutatóval együtt Ő kapja az idei kémiai Nobel-díjat, a kutya sem (csak tudományos körökben) ismerte Herr Hell-t.

A mikroszkópiát forradalmasító német tudóst most a kisebbségeit lebecsülő, lépten-nyomon megalázó, alapvető jogaikat sárba tipró nemzetállam a sajátjának tekinti. Akárcsak az 2009-ben irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett, szintén bánsági származású Herta Müller-t. Mert elismerést kaptak.

El a kezekkel, Románia! Ezt a rangos nemzetközi elismerést nem te kaptad! Herta Müller után egy újabb Nobel-díjtól fosztottad meg magad. E tény tisztán átlátható, akár mikroszkóp nélkül is.
Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.