2014. október 11., szombat

Románia - Magyarország: 1-1, döntetlennel debütált Dárdai

A magyar labdarúgó-válogatott Dárdai Pál új szövetségi kapitány bemutatkozó mérkőzésén 1-1-es döntetlent ért el a nagy rivális románok otthonában az Európa-bajnoki selejtezősorozat szombati játéknapján. A magyar válogatott így két mérkőzés után egy ponttal áll csoportjában, kedden a Feröer-szigetek vendégeként folytatja szereplését a sorozatban.


Románia-Magyarország, eb-selejtező, labdarúgás, sport, Dárdai Pál, Dzsuzsdák Balázs, Victor Pițurcă,
Dzsudzsék Balázs gólöröme
Az első félidőben nagy mezőnyfölényben futballozó hazaiak a 44. percben Raul Rusescu révén szereztek vezetést, a fordulást követően a 82. percben azonban Dzsudzsák Balázs szabadrúgásból egyenlített. A magyar csapat ugyan továbbra is, immár 33 éve nem tudja legyőzni riválisát, azonban 1981 után nem kapott ki idegenben, ráadásul Dzsudzsák révén 1972 után szerzett újra gólt vendégként.

A román csapat óriási fölényben futballozott az első félidőben, a hazaiak szinte ütközés nélkül jutottak el a magyar térfél közepéig, ugyanakkor igazi ziccert nem tudtak kidolgozni. Dárdai Pál együttese gyakorlatilag csak egyszer jutott el riválisa kapujáig, igaz, akkor Szalai egy szabadrúgás után a hálóba fejelt, de a játékvezető les miatt nem adta meg a találatot.

A nézőtéren mindeközben a rendőrök már a 10. percben úgy döntöttek, hogy kiszorítják a hazai fanatikusokat szektorukból, ehhez könnygázt használtak. A román ultrák a félidő közepén szivárogtak vissza helyükre, így azt már láthatták, ahogy a 44. percben egy szép támadás végén kedvenceik megszerzik a vezetést.

 Botrányosan viselkedtek a román drukkerek a magyar himnusznál

A stadionban rendszeresen felhangzott a románok magyarellenes rigmusa, a tavalyi összecsapáson is számtalanszor felhangzó „kifele a magyarokkal az országból”. Emellett többször skandálták a hazai ultrák a „Székelyföld, román föld” rigmust, illetve obszcén szavakkal szidták Magyarországot.

Románia-Magyarország, eb-selejtező, labdarúgás, sport, Dárdai Pál, Dzsudzsák Balázs, Victor Pițurcă,
A bukaresti Nemzeti Aréna
A szünetben Dárdai Pál szövetségi kapitány Szalai mellé beküldte előre Nikolicsot, ettől némileg veszélyesebb lett a magyar csapat játéka, de helyzetig így sem jutott. A 69. percben Rusescu már a duplázásnak örülhetett, ám fejesgólja, akárcsak Szalaié az első félidőben, lesről született.

A folytatásban elkényelmesedtek a románok, nem erőltették a támadásokat, magabiztosan, de nem gólra törően futballoztak. Ezt a könnyelműséget kihasználta a magyar csapat, amely a 82. percben Dzsudzsák gyönyörű szabadrúgásgóljával egyenlített. Ettől teljesen megzavarodott a hazai gárda, Nikolics pedig hatalmas helyzetbe került, de lövése nem sokkal a kapu mellett szállt el, így az eredmény nem változott.
Sajnos nem úgy kezdtünk, ahogyan azt elterveztük, de szerencsére nem kaptunk gólt ebben az időszakban - kezdte értékelését Dárdai Pál szövetségi kapitány.
A szakember szerint a románok nagyon kockázatos futballt játszottak, ugyanis elképesztő futómennyiségű játékot mutattak be, az pedig várható volt, hogy ezt nem fogják végig bírni.
Eldöntötték, hogy húsz-harminc perc alatt agyonvernek minket, de nem jöttek a gólok.
A tréner úgy vélte, az elmúlt napokban gyakorolt középpályás letámadás jól működött, ugyanakkor a támadó harmadban még nem elég hatékony az együttes, ennek gyakorlására még legalább két-három mérkőzésre szükség van.

Dárdai külön kiemelte Gera Zoltánt, akit a mezőny legjobbjának nevezett, emellett megemlítette Szalai Ádám fejes gólját is, ugyanis - jelezte - nem biztos abban, hogy a Hoffenheim támadójának találatát les előzte meg. A szövetségi kapitány hozzátette, iszonyatosan sokat kivehetett a játékosokból ez a kilencven perc, de fejben már megvan a terve a keddi, feröeri összecsapásra is.
Sajnos nem úgy jött ki a mérkőzés, ahogyan azt elterveztük. Szerettünk volna már az elején gólt szerezni, sajnos nem sikerült, majd a magyarok a hajrában egy szabadrúgásból egyenlítettek. 
Ebben a csoportban a folytatásban is várhatóak majd hasonló eredmények, továbbra is kiélezett lesz a küzdelem. A legfontosabb feladatom most, hogy a játékosokat fizikailag és pszichésen is helyre tegyem a keddi, finnek elleni összecsapásra" - mondta Victor Piturca, a románok szövetségi kapitánya, aki szerint ez a döntetlen semmiféleképpen nem nevezhető drámainak.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.