2014. október 28., kedd

Román civilek: ne adjátok a lőteret Sepsiszentgyörgynek!

A székelyföldi románok érdekvédelmi szervezete szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, és hazaárulással érne fel a sepsiszentgyörgyi lőtér önkormányzati tulajdonba juttatása.


lőtér, magyarság, Románia, romén hadsereg, Sepsiszentgyörgy,
A sepsiszentgyörgyi lőtér
A Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma hétfőn nyílt levében kérte Victor Ponta miniszterelnököt, hogy a kormány ne engedje át az önkormányzatnak a sepsiszentgyörgyi lőteret – közölte az Agerpres hírügynökség.

A szervezet szerint nemzetbiztonsági ügy, hogy a lőtér a Védelmi Minisztérium felügyeletében maradjon, és az „etnikai alapú szeparatizmus potenciáljával rendelkező régió” stabilitását szolgálja.

A szervezet arról tájékoztatta a miniszterelnököt, hogy „a magyar szélsőségesek” az elmúlt években számtalan kísérletet tettek arra, hogy kiűzzék a városból a román hadsereget, és birtokukba vegyék a hadsereg ingatlanait.
Súlyos hiba lenne lemondani a katonai struktúráról egy szeparatista potenciállal rendelkező régióban egy olyan pillanatban, amikor Ukrajna példája is azt mutatja, hogy fontos a katonai struktúrák megőrzése és megerősítése (...) a potenciális konfliktusövezetekben - fogalmazott a székelyföldi románok érdekvédelmének igényével fellépő civil szervezet.
A civil fórum szerint a lőtér a székelyföldi románok számára „a román állam szimbolikus jelenlétét tanúsítja egy olyan területen, ahol az állam román jelképei egyre kevésbé vannak jelen”.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata korábban kezdeményezte, hogy az állam adja át az önkormányzatnak a város határában levő 65 hektáros használaton kívüli lőteret. A város a terület egy részét felekezeti temetők, és köztemető létrehozására szánná, ott alakítaná ki a két világháborúban elesettek emlékparkját, valamint szociális és egészségügyi létesítményeket is építene a területre.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI | Agerpres