2014. október 14., kedd

Reagált a kémvádakra Ponta: Băsescu megzavarodott

Victor Ponta román miniszterelnök hazugságnak nevezte kedden Traian Băsescu államfő előző esti állítását, amely szerint ő 1997 és 2001 között a Külföldi Hírszerző Szolgálat ügynöke volt. Az elnök szerint Teodor Meleșcanu, a SIE volt igazgatója segített Pontának eltitkolni ügynökmúltját.


Victor Ponta, SIE, Traian Băsescu, államelnök-választások, Románia, román-kémügy,

Băsescu a novemberi választásokra hivatkozva fedte fel az államfői tisztségre pályázó Ponta állítólagos ügynökmúltját.

Azt állította: a választóknak meg kell adni a lehetőséget, hogy ennek ismeretében döntsenek arról, akarnak-e olyan államfőt, akit az egyik titkosszolgálat „a kezében tart”.

Ponta „merő hazugságnak” minősítette Basescu állításait, és azt mondta: amióta 1995-ben elvégezte a jogi egyetemet, „a törvényeket betartva szolgálta a hazáját”, és ezt fogja a jövőben is tenni.

A kormányfő azzal vádolta Băsescut, hogy saját politikai céljaira használja fel az elnöki hivatalt.
Még 33 nap van hátra Románia tíz éve tartó tragédiájából. Imádkozni fogok Traian Băsescuért is, mert nagyon feldúlt, zaklatott, és Romániának nem kellene egy ember zaklatottságától függnie – mondta Ponta, aki kedden egy moldvai egyházi ünnepen nyilatkozott a sajtónak.
Hozzátette: Băsescu elfogadhatatlan módon arra próbálja használni tisztségét, hogy - az ő védnökségével alakult - Népi Mozgalom Párt államfőjelöltje, Elena Udrea választási kampányát segítse.

Meleșcanu is reagált

A SIE volt igazgatója szerint az államfőnek minden információ rendelkezésére áll, de ügynöklistáját a Szolgálat nem köteles felfedni előtte.


Az államfői tisztségre pályázó volt kémfőnök kedden sajtóértekezleten reagált Traian Băsescu nyilatkozatára. Meleșcanu elismerte, hogy nem adta ki Băsescunak az ügynöklistát, de arra hivatkozott, hogy a törvény értelmében a szolgálat forrásairól senki sem szerezhet tudomást, mert az a szolgálat „belügye”, hogyan szerzi meg az információkat.

Sajtóértekezletén sem cáfolni, sem megerősíteni nem akarta, Ponta állítólagos ügynökmúltját. A volt kémfőnök azt javasolta az újságíróknak, találkozzanak 30 év múlva, akkor majd válaszolhat nekik a SIE-vel kapcsolatos kérdéseikre, ugyanis bárki, aki kilép a szolgálattól, 30 éves titoktartási kötelezettséget vállal.

Meleșcanu szerint a volt SIE-ügynök felfedése kárt okoz a szolgálatnak, mert a „baráti és nem baráti” külföldi rokonintézmények újraértékelik az illető ténykedését azokban az országokban, ahol járt, és abból indulnak ki, hogy ellenséges küldetése volt. A volt kémfőnök szerint ezzel magyarázható az, hogy a volt ügynökök listáját is államtitokká minősítették. Băsescu viszont jelzésértékűnek találta, hogy éppen a Ponta-kormány hozott erről határozatot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
Fotó: Mediafax/Marius Dumbrăveanu