2014. október 29., szerda

Őszi „eltevések”: előzetesben a Rózsaszínű Patkány

Előzetes letartóztatásba helyezte a román legfelső bíróság szerdán Viorel Hrebenciucot, a kormányzó Szociáldemokrata Párt egyik meghatározó politikusát. 


A Korrupcióellenes Ügyészség befolyással való üzérkedéssel, pénzmosással és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítja egy erdő-visszaszolgáltatási ügyben a PSD „szürke eminenciását”.

A román sajtó „főtárgyalóként” vagy „nagy kombinátorként” is emlegeti a politikust, akinek az elmúlt 25 évben meghatározó szerepe volt pártja koalíciós egyezményeinek előkészítésében, politikai alkuk megkötésében és a konfliktusok elsimításában.

A politikus, aki a képviselőház egyik alelnöke, korábban pedig a PSD frakcióvezetője volt, múlt héten lemondott képviselői mandátumáról, így az alsóháznak már nem kellett jóváhagynia előzetes letartóztatását. Romániában a parlamenti képviselők és szenátorok bűnesetei, akárcsak a nagy korrupciós ügyek rögtön a legfelső bíróságra kerülnek, hivatalos nevén: Legfelső Semmítő- és Ítélőszék.

Viorel Hrebenciuc, bűnszövetkezet, illegális erdő-visszaszolgáltatás, Románia, korrupció, Romsilva,
Sci-fibe illő jelenet: Hrebe bilincsben
Az ügyészség szerint a Hrebenciuc körül szerveződött bűnszövetkezet - amelyben még egy képviselő, két bíró és az állami erdővagyont kezelő Romsilva több vezetője is részt vett - 43 ezer hektárnyi jogtalanul visszaigényelt erdő tulajdonjogát játszotta át egy román arisztokrata család leszármazottainak, 300 millió eurós kárt okozva az államnak. Az ügyben a román trónörökösi igényeket támasztó Hohenzollern-leszármazott Paul herceget is kihallgatták, és Andrei Hrebenciucot, a politikus fiát is előzetes letartóztatásba helyezték.

Hrebenciuc korrupciós ügyei a PSD-t is megrengették, mivel kitudódott, hogy a letartóztatással fenyegetett politikus a pártelnökséggel „üzletelve” egy amnesztiatörvény beterjesztésével próbált mentőövet biztosítani magának és korrupcióval gyanúsított párttársainak. Egy nyilvánosságra került lehallgatási jegyzőkönyv szerint Hrebenciuc egy új amnesztiatervezet előterjesztését kérte Dan Șova szenátortól, a PSD szóvivőjétől, akinek támogatást ígért a párt elnöki tisztségének megszerzéséhez arra az esetre, ha Victor Ponta jelenlegi PSD-elnök az államfőválasztás után távozni fog a párt éléről.

Romániában vasárnap rendezik az elnökválasztás első fordulóját. A 14 jelölt közül a közvélemény-kutatások szerint Victor Ponta szociáldemokrata kormányfőnek van a legnagyobb esélye arra, hogy Románia követező elnökévé válasszák.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI
Fotó: Mediafax